avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... relatie chirias/proprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

relatie chirias/proprietar

buna ziua !
As vrea sa pun in discutie o idee ipotetica.
Un proprietar de apartament, inchiriaza aparatamentul, unui chirias.aici sunt 2 variante de inchiriere - 1) cu contract de inchiriere si tot de tine de acest lucru si 2) fara contract( la mica intelegere). La un moment dat, cazul 1), contractul de inchiriere se termina si proprietarul nu mai prelungeste contractul si-i cere chiriasului sa paraseasca apartamentul, cazul 2) proprietarul cere asa-zisului chirias sa paraseasca apartamentul. In amandoua cazurile, chiriasul si asa zisul chirias , nu vor sa paraseasca apartamentele. Ce face proprietarul ptr a intra in posesia propriului apartament ?Dpdv legal !
Am auzit vehiculandu-se ideea, ca acesta(proprietarul) sa reintre in posesia propriului apartament, are o singura varianta : sa-l de-a in judecata pe chirias, sa obtina o sentinta judecatoreasca si un executor judecatoresc sa vina sa-l evacueze pe chirias din apartament.
Este adevarata aceasta solutie?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: alina40 , utilizator 16:51, 21 Septembrie 2009
da, din punct de vedere legal singura solutie este un litigiu in instanta, obtinerea unei hotarari judecatoresti si apoi executarea silita.
1. in primul caz , cand se incheie contract de inchiriere intre parti si se si inregistreaza la administratie , daca chiriasul la expirarea termenului contractual refuza sa paraseasca imobilul, locatorul il poate notifica prin execotorul judecatoresc pe chirias sa evacueze imobilul intrucat ternmenul a expirat .
daca acesta refuza, va trebui sa se adreseze instantei de judecata , soicitand si daune-interese .

2. daca nu se incheie contract intre parti si "chiriasul "refuza sa paraseasca imobilul , proprietarul se va adresa direct instantei de judecata cu o actiune in evacuare a toleratului .
Solutia pe care ati enuntat-o este singura, obtinerea unei sentinte judecatoresti definitive si irevocabile, si executarea ei prin executorul judecatoresc.
va multumesc
va multumesc ptr raspunsul punctual

Alte discuții în legătură

Chirias disperat. Imolka29 Imolka29 Buna ziua, Am si eu o intrebare va rog mult un raspuns. Din luna martie 2009 stau in chirie intr-un apartament, unde platesc chirie 100 Euro. Am semnat un ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere georgescuvaleria georgescuvaleria Sunt o persoana fizica care a inchiriat un apartament unei persoane juridice pe o perioada de 3 luni Contractul de inchiriere inregistrat la administratie a ... (vezi toată discuția)
Este valabil in fata instantei contractul, daca chiriasul nu-l respecta? robby robby Am dat un apartament cu chirie, dar am facut doar un contract de mana intre noi, fara martori. Problema este ca intarzie mereu cu plata chirie iar acum sunt ... (vezi toată discuția)