avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirias disperat.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirias disperat.

Buna ziua,

Am si eu o intrebare va rog mult un raspuns. Din luna martie 2009 stau in chirie intr-un apartament, unde platesc chirie 100 Euro. Am semnat un contract cu proprietarii ( intre noi doar, stiu ca nu platesc impozit deci nu au declarat contractul- apare perioada, suma, data atat.) . De peste o luna m-au anuntat telefonic, ca o sa vanda apartamentul, desi perioada "contractuala" era de un an de zile. Eu fiind singura cu un copil de 8 ani, prea multe variante nu am, dar am inceput sa dau anunturi si sa -mi caut alta locuinta. Ar trebui sa ma mut pana la sfarsitul lunii, dar banii , ce ar fi trebuit sa dau luna asta pe apartamentul de unde m-au dat afara, deja am cheltuit pe anunturi si ar trebui sa dau pe locuinta noua la proprietarul nou + am cheltuielile cu mutatul ( masina, ajutor - am si ceva mobila pentru o camera). Proprietarul actual ma ameninta ca o sa ma dea afara in seara aceasta, si nu asteapta saptamana viitoare sa ma mut, daca nu -i platesc si luna aceasta. Spunenti-mi va rog eu am vreun drept in situatia actuala, in afara de o sa ma innec in datorii iara din cauza mutatului si sunt amenintata? Desi sincer stiu ca o sa vanda apartamentul, o sa primeasca bani in curand, mai are dreptul si la ultima 100 de euro? Va rog mult ajutati-ma cu o parere. Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: Imolka29 , utilizator 11:47, 18 Septembrie 2009
Pentru ca sa va dea afara (in mod legal), are nevoie de o hotarare judecatoreasca definitiva, irevocabila si executorie. Cu aceasta hotarare poate sa ceara ajutroul executorului judecatoresc ... Nu prea cred, ca poate sa faca toate aceste pana azi seara. In rest, aveti un contract (el nu plateste impozit, comite deci evaziune fiscala, dar acest lucur nu este relevant cu privire la contractul de inchiriere), deci daca incearca sa va dea afara, puteti chema Politia (112).

El are dreptul la ultima 100 de Euro (asa cum si Dvs. aveti dreptul sa stati acolo). Incercati sa-i explicati situatia si sa-i oferiti ca veti plati mai tarziu (si poate mai mult sau in rate, sau asa ceva). Daca nu merge, ar trebui sa va mutati cat mai repede de acolo. Nu sunt chiar convins ca are rost sa va adresati justitiei in aceasta cauza, pentru ca din cauza costurilor ridicate si a timpului scurt (el are dreptul sa-si vanda apartamentul).
Contractul de inchiriere semnat cu proprietarii este valabil.
Ca acestia l-au inregistrat/declarat sau nu la A.F. , nu trebuie sa va intereseze, nu este obligatia dvs.
Daca vin sa va dea afara cu forta, fara o hotarare judecatoreasca de evacuare, puteti sesiza Politia si eventual formula o plangere pentru tulburare de posesie sau/si violare de domiciliu.
Tineti-ne la curent cu evolutia evenimentelor, speram sa va putem ajuta in continuare:)

Chiar daca vinde apartamentul, noul proprietar ar trebui sa va respecte dreptul de locatiune, acum mai depinde si ce scrie in contractul dvs. de inchiriere cu actualul proprietar.
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Multumesc pentru raspunsul prompt !!
Sper sa ma pot intelege cu el.
Multumesc pentru sfaturi.
In contract, din nefericire, apar doar datele ( cu CNP, ADRESA ETC) noastre, termenul - un an de zile din 2009 martie- si ca am platit in avans 300 euro in ianuarie ca sa ma pot muta din martie ( bani ce am dat in avans, ca sa puna putin la punct apartamentul) . In rest apare ca, in 15 a fiecarei luni eu ii platesc chiria. si semnaturi.
Nu as vrea sa ajung la judecatorie sincer, dar m-au ajutat mult sfaturile dumneavoastra, nu prea avand de unde sa primesc ajutor ( mai ales fara bani).
Multumesc inca o data pentru toti!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Relatie chirias/proprietar olivianus olivianus buna ziua ! As vrea sa pun in discutie o idee ipotetica. Un proprietar de apartament, inchiriaza aparatamentul, unui chirias.aici sunt 2 variante de ... (vezi toată discuția)
Chirie - proprietar agresiv eliza07 eliza07 Bună ziua! Suntem 2 surori și 2 prietene studente care s-au mutat în chirie acum 6 luni. Mutarea noastră s-a produs de urgență dintr-un alt ... (vezi toată discuția)
Recuperare garantie la inchiriatul unui apartament rliviu rliviu Buna seara, Zilele acestea un prieten de al meu (student) si-a gasit un apartament pentru a sta in chirie. A dat un avans de 100 euro pentru a-si ... (vezi toată discuția)