Audierea publica este o procedura extrem de riguroasa de consultare publica, ce permite fiecarui cetatean sa-si exprime punctul de vedere pe acest subiect fie in scris printr-un material de maxim trei pagini, fie oral printr-un discurs de cel mult trei minute, se arata intr-un comunicat al Executivului.
In aceasta procedura,de care se va ocupa organizatia non-guvernamentala Advocacy Academy, vor fi implicate Comisia de initiere, reprezentata de Guvern, si Comisia de experti a audierii publice.
La doua saptamani de la audierea publica, Comisia de experti va prezenta rezultatele acesteia intr-un raport-sinteza a opiniilor si punctelor de vedere ale grupurilor de interese, precum si recomandarile si sugestiile facute de experti.
“In cazul acestui procedeu transparenta este totala. Aceasta abordare este in premiera la nivelul guvernului roman si este o procedura care ar trebui sa fie utilizata mai des”, a afirmat Radu Nicosevici, presedintele Advocacy Academy.
Sistemul de calcul al noii taxe a fost aprobat de Comisia Europeana si difera in functie de tipul de autovehicul si emisiile de substante poluante. Conform declaratiilor facute la finalul sedintei de luni a Guvernui de catre ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, noua taxa auto va fi de 2-3%din valoarea totala a masinii.
In aceeasi sedinta, statul a hotarat sa restituie diferenta dintre nivelul taxei auto achitate pana in prezent si nivelul noii taxe de poluare auto, care va intra in vigoare de la 1 iulie 2008.
Ordonanta de urgenta pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule si cele patru anexe pentru calcularea taxei, in functie de norma de poluare, au fost publicate integral pe site-ul www.taxapoluare.audieripublice.ro.
Comentarii articol (8)