Pe langa eliminarea caracterului fiscal, noua forma a taxei auto aduce in premiera termenul de audiere publica, in cazul unui act normativ. Fiecare cetatean va putea sa-si exprime opinia asupra taxei pe care o va plati pentru prima inmatriculare a autovehiculelor.
Guvernul a aprobat, la inceputul acestei saptamani, ordonanta de urgenta pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, care se va aplica de la 1 iulie 2008.
Formula greoaie de calcul
Taxa auto se va plati o singura data, la prima inmatriculare a unui autovehicul in Romania. Modul de calcul va avea in vedere emisiile de dioxid de carbon, cele de oxizi de azot , cilindreea si vechimea autovehiculului.
In cazul autoturismelor Euro 4 si Euro 3, emisiile de CO2 vor avea o pondere de 30% in formula de calcul, in timp ce norma de poluare va avea o pondere de 70%. In schimb, la autovehiculele Euro 2, Euro 1 si Non-euro formula de calcul va avea la baza criteriul normei de poluare.
Noua taxa se bazeaza pe acelasi principiu ca si precedenta, adica, masinile cu o tehnologie mai veche, care emit mai multe noxe, au o taxare mai mare.
Diferenta se va simti, insa, in privinta valorii taxei, care va fi mai mica pentru autovehiculele vechi si aproape aceeasi pentru masinile noi.
Pentru autovehiculele second-hand, diminuarea taxei poate fi si de peste 10%, in cazul masinilor vechi de un an, in timp ce pentru autovehiculele cu o vechime de cinci ani, taxa ar putea scadea cu aproximativ 50%.
In plus, nivelul taxei ar putea ajunge, procentual, in jur de 2-3% din valoarea masinii, conform estimarilor facute de ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
Statul va restitui o parte banii incasati pana in prezent
Ordonanta de urgenta prevede posibilitatea restituirii diferentei de bani care va rezulta din nivelul actual al taxei speciale pentru autovehicule si cel care se va aplica de la 1 iulie 2008.
Restituirea sumelor se va face pe baza unei procedurii stabilite prin norme metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta, care vor fi elaborate dupa 30 de zile de la publicarea actului normativ in Monitorul Oficial.
Opinia fiecarui cetatean, in 3 pagini
Ordonanta privind taxa de poluare va fi supusa unei audieri publice, in data de 10 aprilie 2008, de la ora 11, la Palatul Parlamentului. Audierea va avea tema „Poluarea auto versus protejarea mediului - Cat suntem dispusi sa investim pentru un aer mai curat?”.
Initiatorii acestei audieri au fost primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, ministrul mediului, Attila Korodi, si ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. De organizarea acestei actiuni se va ocupa Asociatia Academia de Advocacy, care a si lansat un site dedicat acestui eveniment :
www.taxapoluare.audieripublice.ro
Fiecare cetatean va avea posibilitatea sa-si exprime punctul de vedere, pro sau contra, in maximum trei pagini si isi va putea sustine verbal depozitia, timp de trei minute, pe 10 aprilie, la Palatul Parlamentului.
La doua saptamani de la audierea publica, Comisia de experti va include rezultatele acesteia intr-un raport-sinteza a opiniilor si punctelor de vedere, precum si recomandarile si sugestiile facute de experti, care va fi prezentat factorilor de decizie politici.
__________
Nota AvocatNet:
- Textul Ordonantei de urgenta poate fi vizualizat aici
Comentarii articol (26)