Potrivit unui amendament la legea pensiilor private obligatorii, persoanele nou angajate care nu depasesc vârsta de 35 de ani trebuie sa adere la fondurile de pensii private obligatorii - asa-numitul Pilon II - in patru luni de la semnarea contractului de munca.
Noua regula este optionala pentru persoanele cu varste intre 35 si 45 de ani.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea, spune pentru BBC ca - in fiecare an de acum incolo - intre 100 si 200 de mii de persoane vor adera la asa-numitul Pilon II, prin programul denumit "aderare continua".
Aceasta din simplul motiv ca in fiecare an pe piata muncii apar noi angajati, fie absolventi de scoli profesionale, fie de liceu sau facultati.
"E vorba de noii angajati dar e vorba si de cei care au pana in 45 de ani si nu au aderat in perioada initiala, nefiind obligati. Iar noii intrati in sistem sunt persoane care au pâna in 35 sau pana in 45 de ani si care - sigur - semneaza un contract de munca, poate se intorc din strainatate si devin asigurati la sistemul public." spune domnul Oancea.
Distributie aleatorie
Daca noii angajati nu isi aleg fondul de pensii privat obligatoriu in cel mult patru luni de la angajare, atunci acestia vor fi repartizati aleatoriu de catre Casa de Pensii.
Distribuirea din oficiu se va face proportional cu numarul de participanti pe care il are fiecare fond de pensii private la momentul respectiv.
Introducerea sistemului de pensii private obligatorii a inceput in România la data de 17 septembrie 2007.
Timp de patru luni de la acea data, peste 3 milioane de angajati au optat pentru un fond de pensii sau altul.
Pentru cei cu vârsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, aderarea a fost optionala.
Dupa 17 ianuarie anul acesta, alte peste 300 de mii de persoane au fost distribuite aleatoriu.
Contributiile pe care fiecare participant la fondurile de pensii private le plateste se deduc din cotizatia lunara la sistemul public de pensii.
Asta in conditiile in care cotizatia la sistemul public va scadea in fiecare an, fiind transferata treptat catre companiile private de pensii.
Astfel, daca anul trecut fiecare angajat cotiza cu 9,5 la suta din venitul brut lunar la pensiile din sistemul public, anul acesta da numai 7,5 la suta, 2 la suta ajungând la sistemul de fonduri private ales.
Comentarii articol (0)