Legislatia aplicabila personalului contractual din administratia publica [1] nu stipuleaza expres ca persoana care vrea sa promoveze in functii de conducere trebuie sa aiba cel putin studii superioare, chiar studii masterale [2].
Insa, aceasta obligativitate decurge din art. 15 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
3 care impune utilizarea Clasificarii ocupatiilor din Romania la completarea documentelor oficiale.
In caz de neindeplinire se prevede o amenda contraventionala intre 1500 si 2500 lei, conform art. 113 lit. b) si art. 114 lit. a) din aceeasi lege.
Astfel, potrivit Clasificarii ocupatiilor din Romania
4 , functiile de conducere in administratia publica sunt prevazute la un nivel superior de pregatire fata de cele de executie, cum indica si codurile de clasificare - astfel, de exemplu, functia de sef birou in institutie publica are codul 111059 iar cea de sef serviciu in institutie publica are codul 111064, fata de functiile de executie din clasa I, ca de exemplu inspector de specialitate in administratia publica, care are codul 247003.
Din aceste coduri de clasificare reiese ca pentru ambele categorii de functii sunt necesare studii superioare de licenta, desi conditia mentionata nu reiese expres decat din grilele de salarizare stabilite pentru functiile de executie prevazute (de exemplu pentru anul 2008, in Ordonanta Guvernului nr. 10/2008) iar pentru cele de conducere sunt necesare si studii postuniversitare (ori de masterat).
Pe langa amenda contraventionala, nerespectarea conditiilor imperative de mai sus, se sanctioneaza cu nulitatea absoluta a contractului de munca – care nu poate fi acoperita si este imprescriptibila.
Constatarea nulitatii produce efecte in sensul ca persoanei respective nu i se recunoaste vechimea pe functii din categoria celor ce necesita studii superioare si poate constitui temeiul recuperarii diferentei de salariu in cazul in care acest lucru este dispus de instanta sau de Curtea de Conturi.
___________
Note:
1A. Ticlea, in Tratat de dreptul muncii, Editia a II-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 200, la nota 1, de la p. 19, subliniaza ca salariatii din administratia publica sunt denumiti „personal contractual”, cu scopul de a-i deosebi de functionarii publici, care evident, nu incheie contracte de munca.
2Dreptul comun aplicabil promovarii acestui personal este format din: Codul muncii (Legea nr. 53/2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 05.02.2003, modificata si completata ulterior) la care se adauga Metodologia de aplicare a criteriilor de stabilire a salariilor de baza intre limite si a normelor de evaluare a performantelor profesionale individuale pentru personalul angajat in structurile administratiei publice locale si in serviciile publice din subordinea acestora, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 775/1998 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 420 din 06.11.1998 modificata si completata ulterior prin Hotararea Guvernului nr. 157/1999, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 117 din 22.03.1999), precum si in anul 2008 Ordonanta Guvernului nr. 10/2008 privind nivelul salariilor de baza si al altor drepturi ale personalului bugetar salarizat potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza pentru personalul contractual din sectorul bugetar si personalului salarizat potrivit anexelor nr. II si III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza in sectorul bugetar si a indemnizatiilor pentru persoane care ocupa functii de demnitate publica, precum si unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale personalului contractual salarizat prin legi speciale (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 79 din 01.02.2008).
3Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 103 din 06.02.2002, modificata si completata ulterior.
4A se vedea explicatiile din prima parte a Clasificarii ocupatiilor din Romania.
Comentarii articol (2)