Daca legislatia functiei publice care, desi nu recunoaste doctoratul ca forma de perfectionare profesionala[1] , prevede ca functionarii publici care poseda titlul stiintific de "doctor" beneficiaza de un spor pentru titlul stiintific de 15% din salariul de baza, daca isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care poseda titlul stiintific respectiv [2], cea corespondenta – aplicabila personalului contractual din administratia publica [3] -, nu prevede acordarea unui asemenea spor.
Acest aspect este ciudat, daca nu chiar discriminatoriu, deoarece personalul contractual din administratia publica este destul de numeros, fiind format nu numai din cei care desfasoara activitati de secretariat, administrative, protocol, gospodarire, intretinere-reparatii si de deservire, paza – in institutiile si autoritatile publice, ci si din alte categorii de personal, in afara celor care nu exercita prerogative de putere publica, potrivit art. 6 lit. a) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici
4 .
Astfel, conditia de diferentiere la care ne trimite norma de mai sus, este discutabila intrucat prerogativele mentionate sunt exercitate similar ca in cazul functionarilor publici si de anumiti salariati care indeplinesc activitati specializate (economice, juridice etc.) din: Consiliul Economic si Social; Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private; Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare; Consiliul National al Audiovizualului; Banca Nationala a Romaniei; Serviciul public de radio si de televiziune; unitatile Ministerului Internelor si Reformei Administrative; Serviciul Roman de Informatii; Serviciul de Informatii Externe; Serviciul de Protectie si Paza; Serviciul de Telecomunicatii Speciale; Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.
De asemenea, prin eludarea legii inca exista personal contractual care exercita prerogative de putere publica potrivit legii; la acesta se refera art. 2 alin. (3) coroborat cu art. 111 din Legea nr. 188/1999.
__________
NOTE:
1Art. 52 din Legea nr. 188/1999, introdus prin art. I pct. 38 din Legea nr. 251/2006 pentru modificarea si completarea acesteia, stipuleaza ca “nu constituie forme de perfectionare si nu pot fi finantate din bugetul de stat sau din bugetul local studiile universitare sau studiile de doctorat”. Aspectul a fost criticat in litaertura juridica. A se vedea in acest sens: I. Petrea, A. Cioriciu, Concediul de studii, in „Raporturi de munca” nr. 8/2006, p. 35 – 41; A. Cioriciu Stefanescu, De ce nu constituie doctoratul perfectionare profesionala pentru functionarii publici?!, pe www.Contractdemunca.ro.
2A se vedea art. 14 din Ordonanta Guvernului nr. 6/2007 privind unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pana la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare si alte drepturi ale functionarilor publici, precum si cresterile salariale care se acorda functionarilor publici in anul 2007 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 66 din 29.01.2007, mentinuta cu modificari in anul 2008 de Ordonanta Guvernului nr. 9/2008 pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 6/2007 privind unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pana la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare si alte drepturi ale functionarilor publici, precum si cresterile salariale care se acorda functionarilor publici in a privind reglementarea drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pentru anul 2006nul 2007, aprobata cu modificari prin Legea nr. 232/2007, si pentru acordarea unor cresteri salariale pentru functionarii publici in anul 2008 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 80 din 01.02.2008).
3Ordonanta Guvernului nr. 10/2008 privind nivelul salariilor de baza si al altor drepturi ale personalului bugetar salarizat potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza pentru personalul contractual din sectorul bugetar si personalului salarizat potrivit anexelor nr. II si III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza in sectorul bugetar si a indemnizatiilor pentru persoane care ocupa functii de demnitate publica, precum si unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale personalului contractual salarizat prin legi speciale (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 79 din 01.02.2008).
4Republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 365 din 29.05.2007.
Comentarii articol (2)