Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, estimeaza ca sectorul constructiilor nu va scadea in Romania. Domnul Vosganian a respins prognozele unor analisti care sunt de parere ca piata imobiliara din Romania, si implicit constructiile, ar putea inregistra scaderi ca urmare a crizelor de pe piata financiara internationala sau a crizei imobiliare din Statele Unite.
Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca preturile de pe piata imobiliara s-ar putea stabiliza intr-un viitor nu foarte indepartat.
Unul dintre argumentele principale, enumerat de domnul Vosganian in sprijinul acestei idei, va fi scaderea asteptarilor in privinta cresterii preturilor la terenuri, cladiri comerciale sau cladiri destinate birourilor.
In ceea ce priveste sectorul constructiilor, acesta va continua sa creasca, spune ministrul economiei.
Criza de personal calificat in constructii este cea mai clara dovada a faptului ca exista suficiente proiecte in acest domeniu.
Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor în Constructii, Laurentiu Plosceanu, a declarat la BBC ca piata constructiilor se va dezvolta si mai mult decat in prezent datorits intrarii fondurilor structurale europene in Romania pentru lucrari de infrastructura.
Laurentiu Plosceanu spune ca: "premizele sunt favorabile, in sensul ca vor fi finantari pe proiecte. Sa dea Dumnezeu sa putem avea resurse sa putem lucra atat de mult cat este necesar in acest moment in Romania."
"Atractia rezidentialului s-a manifestat in 2007, se manifesta in 2008 chiar daca in 2008 apar, discret, unde de soc care sunt derivate ale crizei din Statele Unite."
Sigur, investitorii incep sa devina mult mai atenti. Pe de alta parte, 2008 este un an cu alegeri."
"Ceea ce inseamna ca anumite - hai sa spunem - influente politice vor exista in deciziile pe termen scurt si poate ca lumea se grabeste sa finalizeze anumite proiecte de achizitie cel putin din perspectiva cumpararii anumitor terenuri", spune domnul Plosceanu.
Pe piata imobiliara din Romania se vehiculeaza sume importante, la nivelul economiei romanesti, insa nu exista informatii reale si exacte.
Saptamana trecuta, conducerea executiva a Bancii Nationale a inceput primele demersuri pentru calcularea unui index al pietei imobiliare din Romania. Oficialii BNR au avut o prima intalnire cu reprezentantii notarilor publici, cei care autentifica, printre altele, contractele de vanzare-cumparare din sectorul imobiliar.
"Uniunea Notarilor Publici urmeaza sa furnizeze anumite informatii, pe care BNR o sa le ceara, referitoare la tranzactiile imobiliare", spune purtatorul de cuvant al Uniunii Nationale a Notarilor Publici, Mihai Atanasoaei.
"Desigur, nu a fost decat o prima intalnire, una de principiu, urmand sa aiba loc intalniri pe chestiuni tehnice intre specialistii Bancii Nationale si cei ai Uniunii Notarilor", mai spune Mihai Atanasoaei.
Nu numai BNR, ci si Ministerul Economiei si-a manifestat interesul pentru mai multa transparenta in sectorul tranzactiilor imobiliare.
Ministerul Economiei impreuna cu Agentia de Nationala de Cadastru si Uniunea Notarilor intentioneaza sa infiinteze o baza de date cu tranzactiile imobiliare la nivel national.
In acest fel, considera ministrul finantelor, Varujan Vosganian, atat cumparatorul cat si vanzatorul se vor putea orienta mai corect in ceea ce priveste preturile dintr-o anumita zona.
De altfel, modul de formare a preturilor de pe piata imobiliara este subiectul unei investigatii demarate luna aceasta de Consiliul Concurentei.
Comentarii articol (0)