Proiectul de norma a fost elaborat in aplicarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Acesta urmareste reglementarea cadrului legal cu privire la situatiile in care un fond de pensii administrat privat este absorbit de catre un alt fond de pensii administrat privat si impunerea unor masuri care sa asigure protectia participantilor.
In cazul in care participantii nu agreeaza conditiile fondului absorbant se vor putea transfera fara penalitati la un alt fond de pensii administrat privat. Actul normativ prevede ca cerereile de transfer sa fie procesate trimestrial, in beneficiul participantilor.
Administratorul fondului absorbit va trebui sa transmita, in scris, cu confirmare de primire, la adresa de corespondenta comunicata acestuia, catre toti participantii la fondul absorbit, noile conditii ale prospectului fondului absorbant, precum si a posibilitatii de transfer în decurs de 90 de zile calendaristice, fara penalitati de transfer, in cazul in care acestia nu agreeaza noile conditii.
De asemenea, norma va reglementa urmatoarele aspecte:
-modul de autorizare de catre CSSPPP a cererii privind fuziunea in doua etape - prealabila si definitiva
-documentele si termenele necesare in cadrul procesului de fuziune
-procedura de acordare sau de respingere a cererii privind fuziunea fondurilor de pensii
-obligatia administratorilor fondurilor care fuzioneaza de a face publica operatiunea de fuziune si continutul minim al anuntului public privind fuziunea, de a informa participantii preluati asupra situatiei activului personal preluat si, daca este cazul, de a informa toti participantii asupra modificarii prospectului schemei de pensii private.
-obligatiile administratorului fondului absorbit in perioada cuprinsa intre data primirii deciziei de autorizare prealabila a fuziunii si data stabilita pentru efectuarea transferului de active catre fondul absorbant
-obligatia intocmirii, de catre administratorii fondurilor care au fuzionat, a unor situatii financiare suplimentare
-reguli privind calculul valorii activului net al fondului
-transferul instrumentelor financiare admise la tranzactionare pe o piata reglementata intre cele douã fonduri
-sancþiunile care pot fi aplicate in cazul nerespectarii prevederilor din proiectul de norma,
Comentarii articol (0)