De la 1 iulie, cota de contributie lunara a persoanelor asigurate, pentru asigurarile sociale de sanatate, va fi de 5,5%, fata de 6,5% cat este in prezent. Scaderea cu un procent a cotei de contributie a fost prevazuta prin Legea nr. 388/2007 a bugetului de stat pe anul 2008.
Potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, contributia lunara de 6,5% a persoanei asigurate se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a)-d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.
In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la lit. a)-d) si f), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.
In cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. c) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara si care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contributia lunara de 6,5% datorata se calculeaza asupra sumei reprezentand o treime din salariul de baza minim brut pe tara. Aceste contributii trebuie platite trimestrial.
Obligatia virarii contributiei de asigurari sociale de sanatate revine persoanei juridice sau fizice care plateste asiguratilor veniturile prevazute la lit. a), d) si f), respectiv asiguratilor pentru veniturile prevazute la lit. b), c) si e).
Contributiile se platesc astfel:
a) lunar, pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit, indemnizatiile de somaj si veniturile realizate din pensii;
b) trimestrial, pentru veniturile impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit;
c) anual, pentru veniturile din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza in categoria persoanelor care desfasoara activitati independente si pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, pentru veniturile din dividende si dobanzi, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere.
Contributia angajatorilor va fi de 5,2%, din decembrie
Legea bugetului de stat pe anul 2008 prevede o scadere a contributiei angajatorilor pentru asigurarile sociale de sanatate cu 0,3%. Astfel, de la 1 decembrie, persoanele juridice sau fizice la care isi desfasoara activitatea asiguratii vor plati o contributie de 5,2%, fata de 5,5% cat este in prezent.
Cota de contributie se aplica asupra fondului de salarii, care este definit ca fiind totalitatea sumelor utilizate de o persoana fizica si juridica pentru plata drepturilor salariale sau asimilate salariilor.
Comentarii articol (2)