avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general pensionarii cu venituri platesc cass
Discuție deschisă în Contabilitate în general

pensionarii cu venituri platesc cass

daca pensionarii cu venituri platesc cass?
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 11:41, 6 Martie 2010
Platesc in cazul in care pensia depaseste 1000 RON si daca au alte venituri.
Cititi Ordinul CNAS 617/2007 si Legea 95/2006, art. 257 si o sa va edificati.
[ link extern ]

Legea 95/2006
ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.
(3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - d) si f), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.
(4) In cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara si care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contributia lunara de 6,5% datorata se calculeaza asupra sumei reprezentand o treime din salariul de baza minim brut pe tara.
(5) Contributiile prevazute la alin. (2) si (4) se platesc dupa cum urmeaza:
a) lunar, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. a), d) si f);
b) trimestrial, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. b) si la alin. (4);
c) anual, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. c) si e).
(6) Contributia de asigurari sociale de sanatate nu se datoreaza asupra sumelor acordate in momentul disponibilizarii, venitului lunar de completare sau platilor compensatorii, potrivit actelor normative care reglementeaza aceste domenii, precum si asupra indemnizatiilor reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare.
(7) Obligatia virarii contributiei de asigurari sociale de sanatate revine persoanei juridice sau fizice care plateste asiguratilor veniturile prevazute la alin. (2) lit. a), d) si f), respectiv asiguratilor pentru veniturile prevazute la alin. (2) lit. b), c) si e).
(8) Termenul de prescriptie a platii contributiei de asigurari sociale de sanatate se stabileste in acelasi mod cu cel prevazut pentru obligatiile fiscale.

Insa intre timp s-a modificat cuantumul contributiilor
Cotele de contributie la Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate


Conform OUG nr. 226/2008, publicata in MO nr. 899/31.12.2008, cotele de contributie de asigurari sociale de sanatate aferente anului 2009, care raman valabile si in 2010 sunt urmatoarele:
Angajatori - 5,2% la fondul de salarii;
Salariati - 5,5% la veniturile din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
Persoanele care se asigura facultativ - 10,7% la valoarea a doua salarii de baza minime brute pe tara;
Persoanele care realizeaza venituri impozabile din: activitati independente, agricultura si silvicultura, cedarea folosintei bunurilor, dividende si dobanzi, drepturi de proprietate intelectuala, alte venituri care se supun impozitului pe venit - 5,5% la venitul impozabil.
.

Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Martie 2010
Crissa C, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatii cas Lavinia Marian Lavinia Marian As dori daca sunteti de acord , sa discutam despre multimea de somatii emise de CAS, pe ultimii 5 ani, cu privire la plata contributiilor de catre cei care ... (vezi toată discuția)
Plata contributie cass pentru pensionari cu pensie impozabila din cedarea folosintei bunurilor skynetmhmh skynetmhmh Legea nu specifica sau specifica confuz...deci un pensionar care plateste deja CASS la pensie mai trebuie sa plateasca contributia CASS pentru veniturile din ... (vezi toată discuția)
Asigurare sanatate pfa ContSters109653 ContSters109653 Am rugamintea sa-mi spuneti care este [b]baza de calcul [/b]pentru fondul de sanatate in cazul unei PFA care realizeaza venituri in sistem real . Ce ... (vezi toată discuția)