Senatul a adoptat, miercuri, un proiect de lege care introduce ordinul de restrictie printre mijloacele dreptului penal, in cazurile de violenta in familie. Acesta va fi transmis Camerei deputatilor spre dezbatere, in calitate de for decizional.
Proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, prin care se introduce ordinul de restrictie printre mijloacele dreptului penal, in cazurile de violenta in familie, a primit vot favorabil, miercuri, in plenul Senatului.
Introducrerea ordinului de restrictie a fost motivata de catre initiatorii proiectului de lege prin faptul ca "desi Codul penal prevede la art. 118^1 masura de siguranta a interzicerii de a reveni in locuinta familiei pe o perioada de pana la 2 ani, aceasta se poate lua numai in urma condamnarii agresorului la o pedepsa privativa de libertate de cel putin un an si daca acesta constituie un pericol grav pentru ceilalti membri ai familiei".
"Insa, pana la pronuntarea condamnarii agresorului, nu exista nicio alta masura de protectie de care sa poata beneficia victima", se arata in expunerea de motive la proiectul de lege.
Interzicerea oricarui contact cu victima agresiunii
Conform proiectului de lege adoptat de Senat, ordinul de restrictie reprezinta o masura de siguranta speciala prin care instanta de judecata poate impune agresorului interzicerea oricarui contact telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu victima. Totodata, acesta poate fi obligat sa urmeze un program de consiliere psihologica si de reintegrare sociala, inclusiv prin centrele de asistenta a agresorilor familiali. In plus, proiectul mai prevede ca instanta poate lua si alte masuri pentru inlaturarea oricarui pericol iminent.
Masura ordinului de restrictie va putea fi luata la cererea victimei sau din oficiu, de catre instanta de judecata, daca exista date sau indicii ca agresorul poate savarsi o alta infractiune indreptata impotriva membrilor familiei si daca ramanarea acestuia in proximitatea victimei si a celorlalti membri ai familiei prezinta un pericol social.
Instanta va solutiona cererile in 24 de ore
In forma adoptata de Senat, proiectul de lege stabileste ca instanta va emite ortdinul de restrictie "in regim de urgenta, in camera de consiliu, fara citarea partilor, in termen de 24 de ore de la primirea cererii." Ordinul se va dispune cu titlul provizoriu, pana la data ramanerii definitive si irevocabile a unei condamnari pentru o infractiune privind violenta in familie.
In plus, proiectul prevede ca instituirea ordinului de restrictie poate fi dispusa de catre instanta, chiar daca agresorul este titular al dreptului de proprietate.
Protectia victimelor prin mijloace de drept civil
Proiectul de lege introduce, totodata, o noua sectiune, in cadrul Legii nr. 217/2003, care vizeaza protectia victimelor violentei in familie prin mijloace civile.
Astfel, victima va avea dreptul sa se adreseze instantei judecatoresti pentru a obtine un ordin de protectie cu caracter provizoriu. Instanta va putea sa decida evacuarea agresorului si luarea unor masuri temporare cu privire la incredintarea copiilor minori, la obligatia de intretinere si la prestatiile sociale.
Cererile vor fi scutite de taxa de timbru, iar victima va beneficia de asistenta juridica gratuita. Acestea se vor judeca de urgenta, in camera de consiliu, cu citarea partilor. Instanta va fi obligata sa se pronunte in cel mult 3 zile de la primirea cererii.
Proiectul de lege va fi trimis la
Camera Deputatilor, spre dezbatere, in calitate de f
or decizional.
_______________
Nota redactiei AvocatNet:
- Puteti consulta integral proiectul de lege, in forma adoptata de Senat, aici
Comentarii articol (6)