avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... obtinere interdictie de proximitate si interdictie de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

obtinere interdictie de proximitate si interdictie de acces in locuinta in partaj

Am 2 probleme. Primo: se poate obtine interdictia accesului fostului sot in apartament, acesta fiind in proces de partaj, in curs? El locuieste in strainatate, iar noi mai avem o casa neterminata, la rosu, tot in proces de partaj. Eu locuiesc cu copilul in apartament. Pot sa uzez de dreptul la intimitate si sa imi aduc prietenii, rudele, fara acordul expres al fostului sot?
Secundo; se poate obtine interdictie de a se apropia la o distanta mai mica de, sa zicem, 200 de metri de persoana mea? Daca da, in ce conditii, in baza caror articole din care legi? Multam'!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:15, 10 Martie 2012
In legislatia noastra nu exista o reglementare privind un ordin de restrictie.
Ceea ce există , este o interdictie ce ii poate fi impusa unui membru al unei familii, care a axercitat acte de violenta asupora altui membru al familiei( interdictia de fi in locuinta familiei , prevazuta de art .118^1 Cod penal) .
Apicarea acestei masuri este prevazuta si de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie.
Conform articolului 26 din legea amintita
(1) In cursul urmaririi penale sau al judecatii instanta de judecata, la cererea victimei sau din oficiu, ori de cate ori exista probe sau indicii temeinice ca un membru de familie a savarsit un act de violenta cauzator de suferinte fizice sau psihice asupra unui alt membru, poate dispune, in mod provizoriu, una dintre masurile prevazute la art. 113 si 114 din Codul penal, precum si masura interzicerii de a reveni in locuinta familiei.
(2) Masurile prevazute la alin. (1) inceteaza la disparitia starii de pericol care a determinat luarea acestora.

In situatia mentionata ,pentru preintampinarea savarsirii de acte/actiuni cu violenta impotriva dvs sau a minorului,este necesar sa redactati plangere adresata parchetului responsabil domiciliului
Procurorul analizand plangerea ,motivatia si probele dvs poate dispune un ordin de interdicţie care trebuie înaintat de procuror instanţei de judecată. Instanţa poate emite un asemenea ordin, fără citarea părţilor, în termen de 24 de ore de la primirea cererii.
Ordinul de interdicţie se dispune chiar daca agresorul este unicul proprietar al casei în care locuieşte familia.
De asemenea, instanţa poate decide emiterea unui ordin de protecţie prin care se interzice agresorului să contacteze în orice fel victima sau membri de familie ai acesteia astfel încât să se preîntâmpine hărţuirea şi săvârşirea unor noi ameninţări sau acte de violenţă. Prin ordinul de protecţie instanţa impune agresorului, să nu se apropie de victimă, de membrii de familie ai acesteia, de locuinţa, locul de muncă, şcoala sau alte locuri unde victima desfăşoară activităţi sociale.
Când hotărârea instanţei este definitivă, prin hotărârea de condamnare, măsura ordinului de protecţie poate fi luată pe o durată de până la 2 ani şi poate fi prelungită dacă nu a dispărut pericolul care a justificat luarea măsurii.
În momentul de faţă legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violenţei domestice nu are instrumente de intervenţie efectivă împotriva violenţei domestice.
Actuala formă a legii descurajează persoanele agresate să facă plângere pentru că autorităţile nu au suficiente pârghii pentru a interveni iar cele pe care le au-avertismentul, amenda sunt ineficiente.
Multumesc!
nu se poate face nimic in civil , nu exista baza legala pentru ordin de restrictie, ci doar in penal, dupa ce se obtine o condamnare definitiva si irevocabila ( sanse minime dupa 4-5 ani ) doar in faza de urmarire panala se scurg aprox 2 ani.
Prin modificarea Legii nr. 217/2003 in anul 2012, protectia victimelor violentei in familie se poate realiza si prin mijloace civile.
Astfel, victima se poate adresa instantei civile pentru obtinerea unui ordin de protectie cu caracter provizoriu, prin care instanta va putea dispune evacuarea agresorului si luarea unor masuri temporare cu privire la incredintarea copiilor minori, la obligatia de intretinere si la prestatiile sociale. Cererea este scutita de taxa de timbru, se judeca in regim de urgenta in cel mult 3 zile de la primire, in Camera de Consiliu, cu citarea partilor. ;)
Nu cred ca a intrat in vigoare legea.
Doar din motive intemeiate de violenta se poate.
Daca vreti doar asa pur si simplu nu se poate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordin de restrictie Anonimttt Anonimttt Se poate obtine un ordin de restrictie sau alta pedeapsa pentru o persoana care ma santajeaza, hartuieste si ameninta cu distrugere sociala si psihica, ... (vezi toată discuția)
Ordin de restrictie, conditii de admisibilitate 2cool4school 2cool4school Buna seara, puteti sa-mi spuneti ,va rog, care sunt conditiile de admisibilitate pentru instituirea unui ordin de restrictie? (vezi toată discuția)
Ordin de restrictie consumer consumer Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii se poate obtine un ordin de restrictie, daca se poate, impotriva unei persoane incarcerate, care este pe cale sa ... (vezi toată discuția)