Desi activitatea Comisiei de la Cotroceni care ar trebui sa propuna un document pe aceasta tema e confidentiala, lideri politici, consilieri prezidentiali sau ministri vorbesc despre punctele din Constitutie care ar trebui schimbate.
Consilierul prezidential Cristian Preda a explicat la BBC care ar fi, in opinia sa, câteva din modificarile care ar trebui aduse actualei Constitutii.
“Exista posibilitatea ca membrii Curtii Constitutionale sa nu fie neaparat juristi”.
“Ne putem imagina ca presedintele e singurul sef al executivului sau ca imparte treburile executive cu seful guvernului”, spune domnul Preda.
Cristian Preda este de parere ca o eventuala renuntare la alegerea directa a presedintelui, adica optiunea pentru republica parlamentara, ar intra in conflict cu vointa cetatenilor. O alta posibila modificare a Constitutiei se refera la procedura anchetarii penale a actualilor sau fostilor ministri.
Avizul pentru ministri
Comisia Europeana s-a aratat nemultumita de durata prea mare a procedurii care prevede avizul Parlamentului pentru ministrii care sunt si deputati sau senatori.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a explicat care ar fi solutia in acest caz.
“In primul rând ca avem de-a face cu un text constitutional si cu o decizie a Curtii Constitutionale”.
“Concluzia e ca daca nu dorim o astfel de procedura, va trebui modificata Constitutia. E o ingrijorare legata de aceste proceduri pentru ca ar impune o imunitate nejustificata”, spune domnul Predoiu.
Nu doar ministrul Justitiei vorbeste despre nevoia modificarii Constitutiei.
Principalele partide parlamentare au fiecare propriul proiect de modificare a legii fundamentale.
Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a explicat la BBC ca proiectul partidului sau de revizuire a Constitutiei prevede o mai clara precizare a atributiilor presedintelui si premierului, mai ales dupa repetatele blocaje din ultimii ani intre Presedintie si Guvern.
“O precizare a sarcinilor care sa excluda aparitia unor conflicte de interpretare care au inceput sa ingreuneze activitatea Curtii Constitutionale, si la numirea unor ministri, la revocarea lor”.
“Presedintele trebuie sa devina intâiul magistrat al tarii, iar in proiectul nostru, presedintele ar trebui sa aiba cele mai importante atributii la numirea magistratilor”, spune Teodor Melescanu.
Comisia speciala de la Cotroceni pentru analiza sistemului constitutional isi va incheia activitatea cu un set de propuneri despre ce ar trebui schimbat in actuala lege fundamentala. Dupa aceea, ar urma o dezbatere publica a solutiilor propuse. Presedintele Basescu spunea ca pâna la sfârsitul acestui an ar putea avea loc o consultare populara pe tema revizuirii Constitutiei, dupa care in Parlament ar trebui sa se dezbata toate aceste propuneri.
Comentarii articol (0)