Proiectul de revizuire a Constitutiei propus de Administratia prezidentiala nu respecta in totalitate prevederile actualei Legi fundamentale, a apreciat Curtea Constitutionala. Printre elementele de neconstitutionalitate se numara: prevederea potrivit careia caracterul licit al dobandirii se prezuma, modificarile cu privire la componenta Consiliului Superior al Magistraturii, precum si stabilirea prin lege organica a raspunderii pentru fapte savarsite in timpul mandatului de catre membrii Guvernului.
Proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei Romaniei, transmis de Presedintele Romaniei a fost dezbatut de Plenul Curtii Constitutionale, in data de 16 si 17 iunie 2011. In urma deliberarii, Plenul Curtii Constitutionale a decis ca actul normativ a fost initiat respectandu-se Legea fundamentala.
In acelasi timp, insa, Curtea a apreciat, cu majoritate de voturi, ca
neconstitutionalitatea urmatoarelor modificari propuse de Administratia prezidentiala:
• eliminarea tezei a doua a art.44 alin.(8) din Constitutie, potrivit careia „
Caracterul licit al dobandirii se prezuma” este neconstitutionala, deoarece are ca efect suprimarea unei garantii a dreptului de proprietate, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art. 152 alin.(2) din Constitutie.
• modificarea alin.(2) si abrogarea alin.(3) ale art.72 din Constitutie sunt neconstitutionale deoarece au ca efect
suprimarea unui drept fundamental al persoanei care ocupa o demnitate publica, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art.152 alin.(2) din Constitutie. Art. 72 din Constitutie se refera la imunitatea parlamentara, iar in forma actuala a legii, in caz de infractiune flagranta, senatorii si deputatii pot fi retinuti si supusi perchezitiei;
• abrogarea alin.(2) si modificarea alin.(3) ale art.109 din Constitutie sunt neconstitutionale, deoarece au ca efect suprimarea unui drept fundamental al persoanei care ocupa o demnitate publica, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art.152 alin.(2) din Constitutie. Art. 109 din Constitutie se refera la raspunderea Guvernului. Astfel, propunerea administratiei prezidentiale potrivit careia membrii Executivului vor raspunde pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor, conform unei legi organice, precum si abrogarea prevederilor prin care doar Senatul, Camera Deputatilor si Presedintele pot solicita urmarirea penala a membrilor Guvernului incalca Legea fundamentala.
• modificarea alin.(6) al art.126 din Constitutie, in sensul introducerii sintagmei „precum si a celor care privesc politicile financiare si bugetare ale Guvernului, in conditiile legii contenciosului administrativ” este neconstitutionala, deoarece are ca efect suprimarea liberului acces la justitie, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art.152 alin.(2) din Constitutie.
• modificarile alin.(2) lit.a) si b) si alin.(3) ale art.133 prin care se modifica componenta Consiliului Superior al Magistraturii sunt neconstitutionale, deoarece au ca efect incalcarea independentei justitiei, in contradictie cu dispozitiile art.152 alin.(1) din Constitutie.
Traian Basescu a transmis, saptamana trecuta, Curtii Constitutionale proiectul legii de modificare a Constitutiei in vederea verificarii dispozitiilor constitutionale privind revizuirea, informeaza un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale. La inceputul acestei luni, presedintele Romaniei a prezentat proiectul de modificare a Legii fundamentale care prevede, printre altele, reglementarea raspunderii magistratilor si limitarea deficitului bugetar la 3%.
Totodata, presedintele Basescu a declarat, marti, ca nu va modifica textul proiectului de revizuire a Constitutiei.
“Voi insista ca Parlamentul sa ia in consideraþie propunerea de text asa cum a fost inaintata”, a precizat acesta.
Pe de alta parte, Ambasada SUA este ingrijorata de hotararea Curtii Constitutionale cu privire la constitutionalitatea propunerilor de modificare a Constitutiei Romaniei.
„Dorinta autoritatilor romane de a consolida administrarea justitiei in Romania ca parte aluptei impotriva coruptiei este laudabila. Amendamentele la Constitutie care ar face posibila punerea sub sechestru si confiscarea bunurilor obtinute in mod ilegal si ar limita imunitatea extinsa de care se bucura in prezent parlamentarii si ministrii, menite sa asigure alinierea la normele occidentale, joaca un rol esential in aceste eforturi. Decizia Curtii constituie un obstacol in calea acestor eforturi si, in numele „drepturilor fundamentale”, rapeste poporului posibilitatea de a decide”, se arata in comunicatul de presa emis de ambasada SUA, marti.
Comentarii articol (28)