Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a inaintat Curtii Constitutionale (CCR) un punct de vedere referitor la revizuirea Legii fundamentale, sustinand ca initiativa de modificare a Constitutiei poate fi o oportunitate pentru intarirea statului de drept prin trecerea CCR sub autoritatea CSM si depolitizarea numirilor judecatorilor in cadrul instantei, informeaza un comunicat de presa al CSM.
De asemenea, Consiliul sustine ca
propunerea de eliminare a prezumtiei caracterului licit de dobandire a averii depaseste limitele revizuirii Constitutiei, avand in vedere ca dreptul la proprietate este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, specific democratiei constitutionale. Astfel, potrivit CSM,
proprietatea trebuie ocrotita si garantata, ca in prezent (
proprietatea este inviolabila).
Totodata, CSM subliniaza ca, in Conventia Europeana a Drepturilor si Libertatilor Fundamentale ale Omului, dreptul la proprietate este inscris in Protocolul 1 al Conventiei (art. 1). Astfel,
dobandirea licita a proprietatii, din aceste considerente, este si trebuie sa fie o prezumtie, iar, potrivit Consiliului, confiscarea acesteia nu poate avea loc atat timp cat prezumtia opereaza. In aceste conditii, CSM considera ca eliminarea garantiei de prezumtie a liceitatii dobandirii proprietatii ar reprezenta un regres in materia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
Pe de alta parte, avand in vedere numeroasele cazuri in care dobandirea proprietatii a avut la baza, cel putin aparent, ilicitul, CSM considera ca
este necesar ca limitele garantiilor sa fie prevazute in chiar Constitutia Romaniei, ca urmare a completarii art. 44 paragraf 8.
“In acest fel, garantia neconfiscarii averii dobandite licit, ca si a prezumtiei de dobandire licita, trebuie pastrata, din ratiunile mai sus aratate, insa textul trebuie completat cu exceptia in care atunci cand, pe baza unui proces finalizat printr-o hotarare judecatoreasca, se demonstreaza caracterul ilicit, averea sau partea din avere, inclusiv cea provenita din valorificarea bunurilor dobandite prin savarsirea infractiunii, se confisca”, informeaza documentul remis redactiei.
In acelsi timp, potrivit CSM,
initiativa de revizuire a Constitutiei este o oportunitate importanta pentru societatea romaneasca de-a lua in discutie si alte solutii menite sa intareasca constitutional statul de drept.
„Pot fi astfel de solutii de pilda,
depolitizarea numirii judecatorilor la Curtea Constitutionala si trecerea acestei importante autoritati constitutionale in sfera autoritatii judecatoresti, intarirea statutului constitutional al procurorilor si
extinderea initiativei legislative catre CSM in legatura cu actele normative vizand justitia si drepturile si libertatile cetatenilor”, se mai arata in document.
La inceputul acestei luni, presedintele Romaniei a prezentat proiectul de modificare a Legii fundamentale care prevede, printre altele, reglementarea raspunderii magistratilor si limitarea deficitului bugetar la 3%. Insa, CCR a apreciat, saptamana trecuta, ca proiectul propus de Administratia prezidentiala nu respecta in totalitate prevederile actualei Legi fundamentale. Printre elementele de neconstitutionalitate se numara: prevederea potrivit careia caracterul licit al dobandirii se prezuma, modificarile cu privire la componenta Consiliului Superior al Magistraturii, precum si stabilirea prin lege organica a raspunderii pentru fapte savarsite in timpul mandatului de catre membrii Guvernului.
Comentarii articol (2)