avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate În ce condiții se poate schimba constituția ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

În ce condiții se poate schimba constituția României.

În ce condiții se poate schimba constituția României.
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 13:53, 5 Decembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
CONSTITUŢIA ROMÂNIEI

ARTICOLUL 150
(1) Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

(2) Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

ARTICOLUL 151
(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

(2) Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

(3) Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

ARTICOLUL 152
(1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.

(2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.

(3) Constituţia nu poate fi revizuită pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă şi nici în timp de război.
Nationalizarea prin decretul-kegec52 don 1950 s- a făcut cu respectarea constituției din acea vreme
Da , pentru ca aceasta ( Constitutia din 1948 ) prevedea ca proprietatea privata poate fi trecuta in proprietatea statului , daca interesul general o cere . Decretul de nationalizare este 92/1950 si nu este decret-lege . Eu nu stiu de altul …
Ultima modificare: Joi, 5 Decembrie 2024
CHKa, utilizator
Și în constituția valabila im momentul de fata este prevazuta aceasta posibilitate?
Desigur NU , proprietatea privata este ocrotita si garantata de Stat , conform Constitutiei in vigoare astazi . Constitutia din 1948 era de sorginte sovietica . Cine poate sti , in viitor , ( poate nici nu foarte indepartat ) , daca ramane asa , sau se schimba ? probabil vom afla saptamana viitoare …
Ultima modificare: Joi, 5 Decembrie 2024
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura de demitere a presedintelui romaniei Mathushalem Mathushalem Este posibila demararea procedurii de demitere a presedintelui prin initiativa cetateneasca, in conditii similare cu cele prevazute de Constitutie, Art. 150 ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez? propunere modificare lege danaa1 danaa1 Doresc sa propun o modificare a unei legi. Din cate stim,doar parlamentarii fac si voteaza legi. Cum sa procedez pentru propunere de modificare a unei legi? ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna vointa populara? apare acest termen in constitutie? anca26elena anca26elena Buna ziua, as dorii sa stiu daca in Constitutia noastra apare termenul de vointa populara , si daca da, ce inseamna exact. Multumesc. (vezi toată discuția)