avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Ce inseamna vointa populara? Apare acest termen in ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Ce inseamna vointa populara? Apare acest termen in Constitutie?

Buna ziua,
as dorii sa stiu daca in Constitutia noastra apare termenul de vointa populara , si daca da, ce inseamna exact.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 06:59, 10 Iunie 2013
Vointa populara = vointa poporului; sintagma apare (pe ici-colo) in constitutie (ca exemple):
Art. 8 - Pluralismul si partidele politice
(1) Pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale.
(2) Partidele politice se constituie si isi desfasoara activitatea in conditiile legii. Ele contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor, respectand suveranitatea nationala, integritatea teritoriala, ordinea de drept si principiile democratiei.
Art. 90 - Referendumul
Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.
Art. 118 - Fortele armate
(1) Armata este subordonata exclusiv vointei poporului pentru garantarea suveranitatii, a independentei si a unitatii statului, a integritatii teritoriale a tarii si a democratiei constitutionale.


Armata fiind subordonata vointei poporului ar trebui intrebat poporul daca vrea ca reprezentatii RO sa trimita trupe pe te miri unde, ca exemplu (zic si eu, dar poate nu zic bine).

Simplu (sau, mai degraba, simplist) si pe scurt explicat:
Intre altele, RO e un stat democratic; caracterul democratic al statului inseamna ca autoritatile publice se intemeiaza pe vointa poporului, vointa exprimata prin alegeri libere si corecte (asa e teoria).
In democratie vointa poporului se manifesta - in special - la urne, cand voteaza. Si din acest motiv votarea n-ar trebui sa devina, vreodata, obligatorie… A obliga pe cineva sa voteze inseamna constrangere, nu libertatea de a alege…
“Vointa populara” apare in Constitutie: art 36 - dreptul la vot sau, mai pe larg, in sfera drepturilor electorale - unele sunt scrise chiar in Constitutie (dreptul la vot, dreptul de a fi ales), altele in legea electorala (cum ar fi: dreptul cetatenilor de a verifica inscrierea in listele electorale si de a face intampinari impotriva omisiunilor, inscrierilor gresite; dreptul de a contesta candidaturile si altele)
Deputatii si senatorii sunt - teoretic - in serviciul poporului, sunt intermediari intre cetateni si guvern; cetatenii li se pot adresa cu petitii si ei trebuie sa se preocupe de rezolvarea acestor petitii, sa actioneze si sa intervina pentru ei la administratie, la ministri (conform unui regulament anume).
Vointa populara se mai poate manifesta prin initiativa legislativa a cetatenilor/populara - art 74 din Constitutie (mai putin in cazul legilor fiscale, celor cu un caracter international, amnistia, gratierea)

Cetatenii au si dreptul de a se opune anumitor proiecte (consilierii locali putand vota impotriva unui astfel de proiect care nu e (justificat) pe placul cetatenilor, dreptul de a discuta anumite legi si/sau hotarari ale organismelor centrale si/sau locale (pentru ca, in sens restrans, vointa poporului se poate intelege ca vointa a unei comunitati date, ca exemplu)…
Vrea cineva sa anihileze total “vointa poporului”? Alege un parlament unicameral - si-o rezolva.

Regulamentul (UE) nr. 211/2011 al Parlamentului European si al Consiliului se refera la initiativa cetateneasca la nivel european.

Vointa populara inseamna (intre altele) ca deputatii si senatorii sunt in slujba cetatenilor si lucreaza dupa cum le dicteaza cetatenii (in sprijinul intereselor cetatenilor).
Ma amuza teoria, dar aceasta-i alta discutie… :D
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2013
trope_doi, utilizator
trope_doi a scris:

Ma amuza teoria, dar aceasta-i alta discutie… :D


dar practicaaa... e ca'n filmele cu comici.

pentru ca "vointa populara" mai inseamna si asta:

Consider voinţă populară invalidarea referendumului, nu demisionez. - Traian Basescu, iulie, vara 2012

adica, aia aprox. 50% care in mod obisnuit, de 200 de ani, nu voteaza, neprezentandu-se, desigur, nici la referendum-ul din 2012... inseamna... tot "vointa populara".

nota:
daca e asa, cu ocazia oricarei votari, sa-i adune (sau sa nu-i adune, cum ii convine, depinde care e interesul la momentul ala) si p-aia care nu se prezinta NICIODATA la votare, sa-i iasa lui... "vointa populara":slap:





Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2013
ContSters257414, utilizator
S-a vazut vointa populara pro-basescu, ieri la mall. Erau vreo 30-40 de oameni in sala si multe scaune goale.

S-a vazut vointa populara pro-basescu, ieri la mall. Erau vreo 30-40 de oameni in sala si multe scaune goale.

Ar fi bine sa ramana asa - parerea mea. :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dada… Vointa populara se manifesta si prin referendum…

Cuvântul referendum / plebiscit este folosit pentru a desemna procesul de consultare directă a cetățenilor unei țări în legătură cu un text de lege de o importanță cu totul deosebită sau asupra unei situații de importanță națională. Referendumul sau plebiscitul este o formă de democrație directă, în contrast cu democrația reprezentativă.
Ca procedură legislativă general acceptată, în cazul referendumului consultarea cetățenilor se face prin chemare la vot direct, pe buletinele de vot existând doar două opțiuni, Da sau Nu. Rezultatul referendumului este exprimat prin numărarea tuturor voturilor valabile exprimate și publicarea rezultatului final, în forma votului direct exprimat individual, sub forma unui Da sau Nu.
Pentru a determina rezultatul final majoritatea referendumurilor, cu excepții notabile care au nevoie de o lege specială care să menționeze excepția, necesită doar o majoritate simplă (jumătate din totalul voturilor valabile exprimate plus unul).
Rezultatul este ori un Da in favoarea situației, planului, proiectului sau legii, ori un Nu.

(sursa: ro.wikipedia)

Legea 3 din 2000 (cu modificari) se refera la organizarea si desfasurarea referendumului. In articolele 6 si 7 se fac referiri la referendumul privind revizuirea Constitutiei.

Art. 7
(1) Cetăţenii care participă la referendum au dreptul să se pronunţe prin DA sau NU la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma aprobată de Parlament? **
(2) Rezultatul referendumului se stabileşte în funcţie de majoritatea voturilor valabil exprimate pe întreaga ţară
[…]

** As zice: mare grija la ce aproba Parlamentul…
Cati cetateni sunt dispusi sa citeasca tot ceea ce aproba parlamentarii si - mai ales! - cati inteleg ce scrie acolo? (fara generalizare)


La adresa de mai jos pot fi citite unele “dorinte” ale unor cetateni români, propuneri de revizuire a Constitutiei:
www.avocatnet.ro/content/art...

Intre care: participarea la vot este obligatorie; Parlament unicameral cu maxim 300 de membri care fac parte dintr-o Camera a Reprezentantilor; Casa de Economii si Consemnatiuni sa fie in proprietatea publica a poporului roman, obiectivul ei ei fundamental fiind "dezvoltarea spiritului de economisire si de buna gospodarire a banului, precum si pastrarea in siguranta a disponibilitatilor banesti ale cetatenilor tarii si investirea acestora pentru cresterea capacitatilor de productie ale tarii; statul sa colecteze cel putin o cincime din PIB, care sa fie utilizat pentru improprietarirea cetatenilor tarii cu capital productiv: terenuri, constructii, masini, utilaje, echipamente, brevete, licente etc., pentru crearea de locuri de munca.

Cu privire la ultima gogoriță nu ma pot abtine! Haida-de! Chiar sa dea statul tot? Ce viseaza unii! Sa cumpere 10 mp teren dar sa faca gard in jurul a 100 mp! Din ce sa le dea pamant tuturor celor care vor?! Si de-ar vrea, de unde sa-l ia... statul!? Pornim un razboi de cucerire a noi teritorii?

Mai departe citeste cine doreste. Si pentru o lectura mai ampla recomand Forumul Constitutional, unde veti gasi (si) o propunere privind schimbarea actualului imn national cu… “Vuiesc oceanele” (ceva de genul; nu stiu despre ce-i vorba in propozitie pentru ca n-am avut curiozitati in aceasta directie)

Râd eu râd, dar nu-i râsul meu :giggle:


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uni sau bicameralism? luiza2008 luiza2008 Buna ziua tuturor! Sper ca am postat acest subiect in categoria care trebuie...;) Ce parere aveti? Care ar fi cel mai potrivit sistem in tara noastra?Uni sau ... (vezi toată discuția)
Am votat sau nu la referendum 2012 freeanifer freeanifer Consider interesanta situatia fiecaruia. Eu de exemplu peste 15 minute ma duc sa votez. Invit pe cei care doresc sa spuna daca au votat sau nu vor vota sau ... (vezi toată discuția)
Ce credeti, are parlamentul legitimitate? proletar proletar Se pare ca avem o serioasa criza politica. Foarte pe scurt: In urma sesizarii CCR de catre un grup eligibil de parlamentari asupra neconsitutionalitatii ... (vezi toată discuția)