avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Problema protestelor de la Piata Victoriei legate de ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Problema protestelor de la Piata Victoriei legate de gratierea colectiva din anul 2017

Dupa parerea mea, o modalitate de rezolvare amiabila a situatie existente in acest moment ar putea fi modificarea art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

Potrivit art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei : ,,Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea."

La momentul adoptarii constitutiei nimeni nu s-a gandit ca datorita coruptie vor putea probleme si grave neintelegeri intre cetateni cu privire la adoptarea unui act normativ de gratiere colectiva.

In Romania de astazi acest aspect legat de gratiere constituie o problema care este cu adevarat indoielnica intrucat votul acordat PSD nu a fost dat in sensul de a se adopta o gratiere colectiva si cei care au votat au dreptul de a-si expune punctul de vedere strict pe aceasta problema de interes national.

Ce ar putea sa fie mai democratic decat ca cetatenii sa isi exprime vointa prin vot pe aceasta problema a gratierii colective.

Daca aceasta ar fi vointa poporului in majoritatea sa, minoritatea ar trebui sa accepte intrucat acest lucru tine de esenta democratiei.

Asa s-ar calma si spiritele pentru ca vointa majoritara a poporului si nu a reprezentantilor sai care au fost votati pe considerente sociale va trebui respectata.

Are cineva o parere contrara cu privire la corectitudinea unui referendum si a modificarii constitutiei?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:49, 4 Februarie 2017
Nu vedeti ca parlamentarii bat campii? Cica, daca i-am ales nu avem decat sa ne supunem vointei lor. Doamne, cata ingamfare. Mai exact ei sa fure si sa se gratieze unii pe ceilalti in timp ce poporului i se spune ca nu sunt bani pentru salarii decente. Sa se faca referendum.
Ei au dreptate in felul lor...pentru ca au un mandat...

Problema este insa acolo unde nimeni nu a dat mandat ca sa faca ei intre ei ce vor...si sa se ajute unii pe altii...

Eu asa cred, dar poate ca gresesc...si tocmai de aceea un referendum ar lipezi lucrurile in mod democratic.

Daca poporul vrea sa ii gratieze cu vot majoritar...poporul va decide...dar nu niste indivizi alesi cu un mandat pentru altceva...
PSD a dat dovada de diplomatie.
Este bine ca au dat dovada ca totusi au in vedere valorile democratice.
A inteles la timp ca nu se putea...asa...

Nici cu referendum nu cred ca ar fi existat sanse...sa se accepte de popor o gratiere in aceasta modalitate.

Se poate adopta un act de gratiere dar in alt fel.
Si chiar ar fi recomandabil...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna vointa populara? apare acest termen in constitutie? anca26elena anca26elena Buna ziua, as dorii sa stiu daca in Constitutia noastra apare termenul de vointa populara , si daca da, ce inseamna exact. Multumesc. (vezi toată discuția)
Cum sa procedez? propunere modificare lege danaa1 danaa1 Doresc sa propun o modificare a unei legi. Din cate stim,doar parlamentarii fac si voteaza legi. Cum sa procedez pentru propunere de modificare a unei legi? ... (vezi toată discuția)
Am votat sau nu la referendum 2012 freeanifer freeanifer Consider interesanta situatia fiecaruia. Eu de exemplu peste 15 minute ma duc sa votez. Invit pe cei care doresc sa spuna daca au votat sau nu vor vota sau ... (vezi toată discuția)