Ordinul nr. 5121/2008 al Agentiei Nationale de Administratie Fiscala privind modificarea si completarea Ordinului vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 6.632/2007 pentru aprobarea Normelor tehnice de utilizare a Sistemului de control al exportului a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 430 din 9.06.2008
Avand in vedere prevederile Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 2.913/1992 din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului vamal comunitar si ale Regulamentului Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993 de stabilire a dispozitiilor de implementare ale Codului vamal comunitar,
in temeiul art. 5 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 532/2007 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale a Vamilor, cu modificarile si completarile ulterioare, vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Art. I. — Ordinul vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 6.632/2007 pentru aprobarea Normelor tehnice de utilizare a Sistemului de control al exportului, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 441 din 29 iunie 2007, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„c) marfurile destinate exportului, ce tranziteaza teritoriul vamal al Comunitatii pe baza unui document T1, T2, a unui carnet TIR/ATA;“.
2. La articolul 2, litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„f) marfurile a caror valoare nu depaseste 3.000 euro si pentru care declaratia vamala de export se depune la biroul vamal de iesire. In situatia in care marfurile a caror valoare nu depaseste 3.000 euro se declara pentru export la un birou vamal care nu este birou vamal de iesire, se va utiliza sistemul ECS.“
3. Articolul 45 din anexa se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 45. — Daca, in urma efectuarii analizei de risc pe baza informatiilor gestionate automat de catre sistemul informatic sau a unor alte elemente privind operatiunea de export, biroul vamal de iesire ia decizia de a nu controla marfurile prezentate, aceasta decizie se inregistreaza in aplicatia ECS-RO prin inscrierea in campul «rezultatul controlului» a codului «A2» cu semnificatia «Considerat satisfacator». Biroul vamal de iesire supravegheaza iesirea fizica a marfurilor de pe teritoriul vamal al Comunitatii, vizeaza EAD-ul si transmite mesajul ce contine codul rezultatului controlului la biroul vamal de export in termenul prevazut la art. 796d alin. (2) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993 de stabilire a dispozitiilor de implementare ale Codului vamal comunitar.”
4. Articolul 48 din anexa se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 48. — Daca in urma controlului nu se constata discrepante, lucratorul vamal inregistreaza acest rezultat in aplicatia ECS-RO prin inscrierea in campul «rezultatul controlului» a codului «A1» cu semnificatia «Satisfacator».
Biroul vamal de iesire supravegheaza iesirea fizica a marfurilor de pe teritoriul vamal al Comunitatii, vizeaza EAD-ul si transmite mesajul ce contine codul rezultatului controlului la biroul vamal de export in termenul prevazut la art. 796d alin. (2) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993.”
5. Articolul 49 din anexa se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 49. — (1) Prin discrepante minore se intelege, in principal, orice eroare materiala care nu afecteaza operatiunea de export in cauza.
(2) Discrepanta minora este considerat si deficitul de marfuri, la care face referire art. 793a) alin. (5) primul paragraf din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993.
(3) In cazul in care, in urma controlului, lucratorul vamal constata discrepante minore intre datele declarate si cele constatate, acestea sunt transmise biroului vamal de export prin intermediul aplicatiei ECS-RO, respectiv prin inscrierea in campul «rezultatul controlului» a codului «A4» cu semnificatia «Discrepante minore». Lucratorul vamal consemneaza modificarea datelor din AER in aplicatia ECS-RO si pe EAD, respectiv LOI, conform constatarilor controlului. Modificarile
EAD-ului, respectiv LOI, se certifica de catre lucratorul vamal prin aplicarea semnaturii si a stampilei personale. Biroul vamal de iesire supravegheaza iesirea fizica a marfurilor de pe teritoriul vamal al Comunitatii, vizeaza EAD-ul si transmite mesajul ce contine codul rezultatului controlului la biroul vamal de export in termenul prevazut la art. 796d alin. (2) din Regulamentul
Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993.”
6. Articolul 50 din anexa se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 50. — (1) Prin discrepante majore se intelege orice eroare care nu poate fi corectata, respectiv diferente in ceea ce priveste natura marfurilor declarate si a celor constatate, la care
face referire art. 793a) alin. (5) al treilea paragraf din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993.
(2) Discrepanta majora este considerat si excedentul de marfuri, la care face referire art. 793a) alin. (5) al doilea paragraph din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993. Totusi, in
situatia in care pentru cantitatea constatata in plus, declarantul/reprezentantul depune o declaratie vamala de export la biroul vamal de iesire, eroarea in cauza se considera discrepanta minora. In acest caz se aplica in mod corespunzator prevederile art. 49 alin. (2).
(3) Cand, in urma controlului, lucratorul vamal constata discrepante majore, constatarile sunt transmise biroului vamal de export prin intermediul aplicatiei ECS-RO, respectiv prin inscrierea in campul «rezultatul controlului» a codului «B1» cu semnificatia «Nesatisfacator». In acest caz biroul vamal interzice iesirea marfurilor de pe teritoriul comunitar.”
7. Articolul 51 din anexa se abroga.
8. Subtitlul R „Operatiunea de redirijare” din cadrul capitolului IV se modifica si va avea urmatorul cuprins: „R.Operatiunea de rerutare”.
9. In cuprinsul articolelor 53 si 54, termenul „redirijare” se inlocuieste cu termenul „rerutare”.
10. Articolul 55 din anexa se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 55. — (1) In situatia in care, pentru marfurile care au facut obiectul declaratiei pentru export in ECS, la un birou vamal din Romania se deschide o operatiune de tranzit conform art. 793b din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993 sau acestea sunt preluate in cadrul unui contract de transport unic, conform art. 793 alin. (2) lit. b si art. 793b alin. (2) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993, sau se emite un document administrativ insotitor conform art. 793c din
Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993, acest birou efecueaza operatiunea de rerutare.
(2) Biroul de plecare pentru operatiunea de tranzit sau biroul vamal unde se solicita preluarea marfurilor pe un document unic de transport sau pe un document administrativ insotitor are obligatia de a confirma informatic operatiunea de export emisa in aplicatia ECS.
(3) Biroul vamal de plecare inscrie in documentul de transit mentiunile referitoare la datele de identificare ale operatiunii de export si invers. Biroul vamal unde se solicita preluarea
marfurilor pe un document unic de transport sau pe un document administrativ insotitor inscrie in documentul unic de transport sau in documentul administrativ insotitor mentiunile referitoare la datele de identificare ale operatiunii de export si invers.”
11. Dupa articolul 60 se introduce un nou capitol, capitolul VI, cu urmatorul cuprins:
„CAPITOLUL VI
Procedura de cercetare pentru controlul incheierii regimului de export”
Art. 61. — Procedura de cercetare se initiaza de catre biroul de export atunci cand, in termen de 80 de zile de la data acordarii liberului de vama marfurilor pentru export, nu a primit de la biroul de iesire mesajul informatic ce contine codul rezultatului controlului, respectiv, in aplicatia ECS-RO operatiunile de export nu se regasesc in starea «EXPORTATE» sau «OPRITE».
Art. 62. — (1) Pentru operatiunile de export care au biroul de iesire intr-un alt stat membru si care se regasesc in aplicatia ECS-RO in starea «ELIBERAT PENTRU EXPORT» la implinirea termenului prevazut la art. 61, biroul de export verifica, in functie de MRN-ul alocat, existenta si starea in care se afla operatiunea de export pe site-ul Comisiei Europene:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds/cgi-bin/ecshome?Lang=RO.
(2) In cazul operatiunilor de export aflate in starea «ELIBERAT PENTRU EXPORT» pe site-ul Comisiei Europene, biroul de export informeaza declarantul/reprezentantul si ii
solicita sa prezinte dovada incheierii regimului, conform art. 792b, alin. (1) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993.
(3) In cazul operatiunilor de export aflate in starea «EXPORTATE/OPRITE» pe site-ul Comisiei Europene, biroul de export comunica Compartimentului ECS din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, prin adresa scrisa, MRN -ul operatiunilor in cauza. In termen de 10 zile de la comunicarea MRN-ului, Compartimentul ECS verifica cele semnalate de biroul de export, corecteaza mesajul ce contine codul rezultatului controlului la iesire si schimba starea declaratiei in aplicatia ECS-RO. Biroul de export va incheia procedura de cercetare in momentul in care respectiva operatiune de export va figura in aplicatia ECS-RO in starea EXPORTATE/OPRITE».
(4) In cazul operatiunilor de export aflate in starea «RERUTAT» pe site-ul Comisiei Europene, biroul de export comunica, prin adresa scrisa, Compartimentului ECS din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, MRN-ul operatiunilor in cauza.
In termen de 10 zile de la comunicarea MRN-ului, Compartimentul ECS verifica cele semnalate de biroul de export si solicita autoritatii vamale care a efectuat rerutarea, informatii despre rezultatul controlului operatiunii de export. Biroul de export va incheia procedura de cercetare in momentul in care respectiva operatiune de export va figura in aplicatia ECS-RO in starea «EXPORTATE» sau «OPRITE».
(5) In cazul operatiunilor de export care au biroul de iesire intr-un alt stat membru si care nu pot fi identificate pe site-ul Comisiei Europene, respectiv starea operatiunii de export este «MRN nerecunoscut de Europa», biroul de export comunica Compartimentului ECS din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, prin adresa scrisa, MRN-ul operatiunilor in cauza. In termen de 10 zile de la comunicarea MRN-ului, Compartimentul ECS verifica cele semnalate de biroul de export, corecteaza si retransmite mesajul ce contine declaratia de export si informeaza declarantul/reprezentantul despre neincheierea regimului.
Art. 63. — Pentru operatiunile de export cu biroul de iesire in Romania, care se regasesc in aplicatia ECS-RO in starea «MARFURI ELIBERATE PENTRU EXPORT» si pentru operatiunile de export prevazute la art. 62 alin. (2), la implinirea termenului de 90 de zile de la data acordarii liberului de vama marfurilor pentru export, biroul de export informeaza declarantul/reprezentantul si ii solicita sa prezinte dovada incheierii regimului, conform art. 792b alin. (1) din Regulamentul
Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993.
Art. 64. — Adresa de informare prevazuta la art. 62 alin. (2) si la art. 63 este generata si transmisa prin e-mail in mod automat de aplicatia ECS-RO.
Art. 65. — In urma informarii despre neincheierea operatiunii de export, declarantul/reprezentantul are obligatia sa prezinte biroului de export documentul de insotire la export — EAD vizat si stampilat la caseta «K» de biroul de iesire. Termenul-limita pentru prezentarea documentului de insotire la export — EAD, vizat si stampilat la caseta «K» de biroul de iesire, este de 120 de zile de la data acordarii liberului de vama marfurilor pentru export.
Art. 66. — In termen de 120 de zile de la data acordarii liberului de vama marfurilor pentru export, biroul de export:
a) verifica documentele prezentate de catre declarant/ reprezentant si procedeaza la incheierea informatica a operatiunii de export daca s-a prezentat ca dovada a incheirii regimului de export documentul de insotire la export — EAD vizat si stampilat de biroul de iesire;
b) in cazul neprezentarii unei dovezi sau atunci cand dovezile prezentate nu sunt conforme celei prevazute la art. 65, invalideaza declaratia de export, conform art. 792b alin. (2) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993.
Art. 67. — Dispozitiile prezentelor norme tehnice se completeaza cu prevederile Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 2.913/1992 din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului vamal comunitar si ale Regulamentului Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993 din 2 iulie 1993 de stabilire a dispozitiilor de implementare ale Codului vamal comunitar.”
Art. II. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
Gelu Stefan Diaconu
Bucuresti, 20 mai 2008
Comentarii articol (0)