Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a modificat Regulamentul privind concursul de admitere si examenul de absolvire in magistratura, printr-o Hotarare adoptata saptamana trecuta.
CSM a modificat, prin Hotararea nr. 538 din 5 iunie 2008, Regulamentul privind concursul de admitere si examenul de absolvire, aprobat prin Hotararea CSM nr. 439 din 15 iunie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Una dintre cele mai importante modificari are ca obiect rezultatul minim pe care candidatii il pot obtine la testul eliminatoriu, mentionat in articolul 16 al Regulamentului.
Astfel, cerintele pentru ca un candidat sa fie considerat admis in a doua etapa, au scazut, astfel incat, de la cele 80 de puncte necesare, s-a ajuns la intrunirea a minim 70 puncte. Testul eliminatoriu de tip grila va cuprinde in continuare un numar de 100 de intrebari, cate 25 de intrebari pentru fiecare dintre disciplinele de concurs, iar pentru fiecare raspuns corect se atribuie un punct, corespunzator a 10 sutimi din nota. Asadar, de acum vor fi considerati admisi candidatii care au intrunit cel putin echivalentul notei 7.
De asemenea, nota finala obtinuta la concurs se va calcula dupa o noua formula: suma notelor de la fiecare dintre cele 3 probe, calculata in raport cu urmatoarea pondere: proba eliminatorie tip grila 75%, proba de verificare a rationamentului logic 15% si interviul 10%., fiind modificata ponderea probei eliminatorii de tip grila cu 5%, de la 80% s-a ajuns la 75%.
Un alt avantaj de care vor beneficia candidatii este reprezentat de propmptitudinea cu care Institul National de Magistratura va prelua contestatiile formulate de acestia. Conform articolului 21, INM va primi contestatiile, prin fax, in accesi zi in care vor fi formulate, CSM nemaifiind intermediar in aceste situatii. In vechiul regulament, contestatiile erau expediate la CSM, iar acesta le inainta Institutului.
O alta schimbare a Regulamentului are in vedere sustinerea probei psihologice. Pana acum, in articolul 29 se prevedea ca testarea psihologica sa presupuna sustinerea unor teste specifice, propuse de specialisti din cadrul CSM, si sa se acorde calificativul "Admis" sau "Respins".
De acum, conform articolul 29, examenul psihologic va fi format si dintr-un interviu in fata unui psiholog desemnat de CSM. Rezultatele vor fi concretizare intr-un raport care va cuprinde profilul psihologic al fiecarui candidat, precum si calificativul "Admis" sau "Respins". In vederea publicarii acestui rezultat, fiecarui candidat ii va reveni un cod format din patru cifre si o litera. De asemenea, contestatiile privind aceasta examinare vor fi formulate de catre candidati in termen de cel mult 48 de ore de la publicare si trimise, prin fax, catre CSM. Comisia de reexaminare psihologica va fi formata din 3 psihologi desemnati de CSM, iar calificativul dat de acestia va ramane definitiv.
Hotararea privind modificarile Regulamentului privind concursul de admitere si examenul de absolvire in magistratura poate fi consultata aici.
Comentarii articol (3)