Ministerul Mediului a propus Guvernului cateva amendamente la ordonanata de urgenta privind protectia mediului. Este vorba de interzicerea schimbarii destinatiei terenurilor pe care se afla spatii verzi, gradini zoologice sau gradini botanice indiferent de regimul lor juridic.
Reducerea suprafetelor spatiilor verzi sau stramutarea lor constituie infractiune.
Noua forma a actului legislativ prevede ca "schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, gradini zoologice, gradini botanice, parcuri dendrologice prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa".
Secretarul de stat in ministerul mediului, Lucia Varga spune ca scopul acestor amendamente este acela de a se pune capat speculatiilor imobiliare.
"Multe autoritati locale vor sa inchida gradinile zoologice, sau nu sunt interesate de modernizarea lor si vor sa transforme acele terenuri in terenuri in care apoi sa dezvolte proiecte imobiliare", spune secretarul de stat.
"Noi am vrut sa se pastreze oazele de verdeata in orasele respective si sa evitam utilizarea lor in scopuri financiare", spune Lucia Varga.
De asemenea, obligatia de a nu schimba regimul terenurilor pe care se afla astfel de parcuri revine, potrivit amendamentelor, atat persoanelor fizice si juridice, cat si autoritatilor publice locale.
in cazul in care ele nu sunt respectate, cei care au incalcat legea vor fi obligati sa aduca terenul la starea initiala din bani proprii.
Vicepresedintele Asociatiei Municipiilor si primarul orasului Pitesti, Tudor Pendiuc spune la BBC ca amendamentele sunt facute superficial pentru ca situatia din teren este diferita.
"Din punctul de vedere al disciplinei si al descurajarii unor transformari si unor abuzuri care se intampla este un lucru foarte bun", spune domnul Pendiuc.
"Din alt punct de vedere insa, atunci cand ai de rezolvat o situatie in care tu ca administratie locala nu ai alta solutie decat sa desfiintezi un spatiu verde in zona respectiva si sa il infiintezi in alta parte, nu este un lucru bun."
"Nu sunt de acord cu micsorarea suprafetelor verzi dar cu reconfigurarea lor, categoric", spune Tudor Pendiuc.
In ultimii ani, Ministerul Mediului a atras atentia in repetate randuri ca in comparatie cu anii 90 suprafata spatiilor verzi din Romania s-a injumatatit.
in prezent, in Romania exista 41 de gradini zoologice, din care 32 de gradini zoologice propriu-zise, sase acvarii publice, un delfinariu si trei terarii.
Din numarul total de gradini zoologice, 28 sunt in proprietatea autoritatilor publice locale, iar 13 sunt detinute de muzee sau de diversi proprietari privati.
Votul final asupra amendametelor propuse de Ministerului Mediului va fi dat de Camera Deputatilor care este si camera decizionala.
Comentarii articol (1)