Parlamentul European a adoptat, cu 619 voturi pentru, 21 impotriva si 41 abtineri, Raportul elaborat de deputatul european Agustin Meta.
Raportul propune o decizie-cadru prin care sa se organizeze continutul cazierelor judiciare pentru a se realiza schimbul de astfel de informatii. In raport se prevede conceperea unui sistem computerizat pentru schimbul de date legat de condamnarile penale, prin folosirea unui format standardizat.
Prin aceste noi reglementari se impune o transparenta in ce priveste trecutul cetatenilor UE, astfel incat, daca aceasta a fost condamnata penal si exista restrictii privind desfasurarea activitatii profesionale intr-un stat membru, sa se elimine posibilitatea de a lucra in acelasi domeniu in alt stat membru.
Asadar, in cazul in care o persoana dintr-un stat membru este condamnata penal in alt stat membru, cel din urma are obligatia sa transmita anumite informatii din cazierul judiciar statului membru UE de origine.
Conform noii legislatii europene, fiecarui stat membru ii revine obligatia de a desemna autoritatea competenta care sa stocheze informatiile cu privire la extrasele din cazierele judiciare, acestea trebuind actualizate, in mod sistematic, pentru a putea fi consultate de orice autoritate judiciara din UE, care face o solicitare in acest sens.
Deputatii europeni doresc sa imbunatateasca legislatia prin garantarea faptului ca extrasele din cazierele judiciare sunt usor de inteles, ca furnizeaza informatii privind existenta condamnarilor si a interdictiilor care decurg din acestea, precum si locul unde au fost pronuntate si inregistrate. In plus, se insista pentru introducerea unei sectiuni speciale care sa includa condamnarile legate de infractiuni de natura sexuala.
Raportul Parlamentului European prevede in plus, o protectie mai buna a datelor personale. Amendamentul PE mentioneaza ca este interzisa prelucrarea informatiilor cu caracter personal referitoare la originea rasiala sau etnica, opiniile politice, convingerile religioase sau filozofice, calitatea de membru intr-un partid sau sindicat, precum si a informatiilor privind sanatatea sau viata sexuala. In mod exceptional, se permite prelucrarea unor asemenea informatii daca, aceasta are o baza juridica, fiind precedata de o autorizatie eliberata de o autoritate judiciara competenta.
Comentarii articol (0)