In fiecare zi, zeci de oameni merg la Registrul Comertului cu acte care ar trebui sa le permita sa inscrie transferuri de parti sociale ale unor societati comerciale. In tot atatea zile, unii judecatori delegati ii trimit la plimbare, dupa bunul lor plac.
Ai invatat tu? Si ce daca...
In fiecare an, peste o suta de mii :) (da, cifra e corecta si e de la INS) de absolventi termina facultatea de drept cu sentimentul ca au invatat carte. Toti acesti absolventi au invatat, intr-unul din anii lor de facultate, cum ca un contract de cesiune al unor parti sociale de la o persoana la alta persoana nu trebuie sa indeplineasca nicio conditie de forma atunci cand este semnat. Cu alte cuvinte, nu e nevoie nici de notarul public si nici de avocat sau de alta persoana ca sa se autentifice actul / ateste locul, data semnarii si identitatea partilor / etc. Partile au dreptul, conform legislatiei din Romania, sa nu indeplineasca formalitati inutile atunci cand semneaza un contract de cesiune de parti sociale.
E greu sa aiba o opinie unitara?
Cu toate ca nimeni nu obliga partile sa autentifice / ateste contractul de cesiune, odata ajunsi la Registrul Comertului, esti pus in fata unei situatii interesante. Judecatorul delegat, inamovibil si independent, decide sa faca legea cum vrea el. Afli asadar ca, la anumite Registre din tara, contractul de cesiune trebuie musai autentificat / atestat, pentru ca altfel judecatorul blocheaza dosarul in cauza. De ce? Ei, bine, asta nu ne mai spune nimeni, motiv pentru care credem ca o face pentru ca asa vrea el.
Asistam astfel la construirea unei Romanii divizate. O Romanie in care judecatorii delegati de la Registrul Comertului nu intorc oamenii din drum, cerandu-le sa vina cu contracte autentificate / atestate si o Romanie in care judecatorul actor de tabloid, constient de valoarea lui ca om si ca profesionist, isi face singur legea. Legea lui. :)
Si astfel ajungem sa avem discutii ca
aceasta sau ca
aceasta.
Putem scapa de drumuri
Din pacate, pana cand toti judecatorii din Romania nu se vor pune de acord cu privire la necesitatea autentificarii / atestarii acestor acte, multi profesionisti vor fi luati in ras de clientii lor, pe motivul ca nu stiu ce fac. Altii isi vor invata clientii ca e musai sa treaca pe la un notar / avocat pentru a rezolva problema inainte ca aceasta sa apara.
Rezultatul? Drumuri inutile si bani cheltuiti inutil. Indobitocirea contribuabilului, care nu mai intelege care e legea in tara noastra, ci care este cutuma din teritoriile ocupate de anumiti judecatori. Nervozitatea consultantilor care se cearta, intemeiat sau nu, pe motivul ca un contract de cesiune trebuie sau nu trebuie atestat/autentificat.
Ce putem face?
In acest website intra lunar 400 de mii de oameni. Multi dintre ei sunt profesionisti ai dreptului. Chiar nu putem gasi o solutie? Daca va fi nevoie, Avocatnet.ro poate functiona ca transmitator al vointei publicului nostru fata de autoritatile statului. Impreuna, am putea schimba cate ceva.
Comentarii articol (9)