avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contract cesiune parti sociale - trebuie facut la ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contract cesiune parti sociale - trebuie facut la notar?

Buna seara! Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca in cazul unei cesiuni de parti sociale este neaparata nevoie ca sa fie incheiat contractul de cesiune la notar; nu se poate ca administratorul societatii (cel care va ramane unic asociat si administrator) sa isi intocmeasca singur actele necesare efectuarii cesiunii (act constitutiv actualizat, hotararea AGA) si sa le depune la Registrul Comertului? Are nevoie de notar sau de avocat? In afara de declaratia de asociat unic la notar, eu zic ca nu ar mai fi nevoie de nimic, daca semneaza si el si cedentul contractul de cesiune pe toate paginile. Am dreptate?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iulie 2008
lori2007, utilizator
Si cum face? Face singur proces verbal prin care isi cedeaza partile sociale? Si asta se reflecta si in actul constitutiv, care a fost incheiat in forma autentica. Acum ce se intampla cu acesta?
Aveti dreptate :D! Puteti obtine informatii despre documentatia necesara si de aici [ link extern ]
Are cel putin nevoie de avocat care sa certifice contractul de cesiune.

Poate insa sa intocmeasca singur actele necesare astfel:
- asociatii existenti incheie obligatoriu o hotarare AGA si o semneaza toti asociati. Nimic nu obliga ca aceasta hotarare AGA sa fie redactata de avocat sau de notar. Unul dintre asociati poate incheia hotararea si ceilalti sa o semneze daca sunt de acord cu continutul ei. In practica se discuta inainte continutul si la semnare intai se verifica cele scrise si apoi se semneaza. Hotararea AGA nu trebuie in mod obligatoriu sa fie atestata de avocat sau autentificata de notar.
- unul dintre asciati poate incheia contractul de cesiune de parti sociale si impreuna cu celalalt asociat sa merga la avocat doar pentru darea de data certa actului sau la notar pentru autentificarea actului, ambele variante fiind perfect legale.
- unul dintre asociati va putea redacta actul constitutiv si poate merge cu el singur, fara a fi necesara prezenta celuilalt asociat, la avocat pentru darea de data certa sau la notar pentru autentificare, iar apoi la registru pentru inregistrarea mentiunii.
- daca asociatul cesionar este deja administrator, el are specimen de semnatura la Registru si poate sa dea doar o decaratie ca indeplineste conditiile pentru a fi asociat unic, declaratie ce poate fi de asemenea atestata de avocat sau autentificata de notar.

Doar aceste 4 acte va trebuiesc pentru inregistrarea mentiunii la Registru, iar dintre ele doar contractul de cesiune, actul constitutiv si declaratia pentru asociatul unic va sunt necesare atestate de avocat sau autentificate de notar, in functie de care din cele doua variante va convin Dvs. mai mult.

Dca nici unul dintre colegii mei nu va certifica actele redactate de Dvs., vi le atest eu, fara probleme daca sunt intocmite cu respectarea legislatiei. Ma intereseaza continutul lor, nu cine le redacteaza.

Taxele pentru Registru sunt aproximativ 400 lei.
avocat.consult a scris:
Are cel putin nevoie de avocat care sa certifice contractul de cesiune.

Nu este adevarat! Va rog sa nu mai induceti lumea in eroare, mai ales ca nici nu v-ati inregistrat drept consultant!

Doar aceste 4 acte va trebuiesc pentru inregistrarea mentiunii la Registru, iar dintre ele doar contractul de cesiune, actul constitutiv si declaratia pentru asociatul unic va sunt necesare atestate de avocat sau autentificate de notar, in functie de care din cele doua variante va convin Dvs. mai mult.

Nici asta nu e adevarat. Linkul indicat anterior de RalucaB ofera toate informatiile referitoare la actele necesare cesiunii si la modul lor de redactare. Inafara de declaratii si specimen de semnatura, nimic nu trebuie atestat de avocat sau autentificat, nici actul constitutiv, nici AGA, nici contractul de cesiune. Ca vreti dvs sa faceti altfel, foarte bine, dar pe acest forum trebuie doar sa raspundeti unei intrebari exact asa cum prevede legea, nu obiceiul dvs, iar legea nu impune nicio forma speciala!
Andreea Lisievici a scris:

Inafara de declaratii si specimen de semnatura, nimic nu trebuie atestat de avocat sau autentificat, nici actul constitutiv, nici AGA, nici contractul de cesiune.


De acord.
Nu se cere ca actul constitutiv, hot.AGA sau ctr.de cesiune sa fie atestate de avocat sau autentificate la notar, in cazul SRL-urilor care au capitalul social in numerar (majoritatea cazurilor).
Daca sunt sub semnatura privata, adica semnate de toti asociatii in cauza, iar actul const. si hot.AGA au stampila firmei, este suficient.

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale srl Jurist TM Jurist TM In cazul in care cei doi asociati dintr-un SRL cesioneaza toate partile sociale catre doua persoane ( noii asociati ai SRL-ului), ce acte sunt necesare pentru ... (vezi toată discuția)
Modificare statut srl santiri13 santiri13 Buna ! Am si eu o intrebare scurta ca pe la noi prin Sibiu citi oameni atitea pareri. Vreau sa preiau un srl al tatalui meu si trebuie sa ii schimb asociatul, ... (vezi toată discuția)
Retragere asociat din srl cu doi asociati nina_rebegea nina_rebegea buna ziua! care este procedura de urmat in cazul retragerii unui asociat din srl cu doi asociati pe cale amiabila? am inteles ca se face un act aditional ... (vezi toată discuția)