avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contract cesiune parti sociale - trebuie facut la ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contract cesiune parti sociale - trebuie facut la notar?

Buna seara! Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca in cazul unei cesiuni de parti sociale este neaparata nevoie ca sa fie incheiat contractul de cesiune la notar; nu se poate ca administratorul societatii (cel care va ramane unic asociat si administrator) sa isi intocmeasca singur actele necesare efectuarii cesiunii (act constitutiv actualizat, hotararea AGA) si sa le depune la Registrul Comertului? Are nevoie de notar sau de avocat? In afara de declaratia de asociat unic la notar, eu zic ca nu ar mai fi nevoie de nimic, daca semneaza si el si cedentul contractul de cesiune pe toate paginile. Am dreptate?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iulie 2008
lori2007, utilizator
Dupa cum ati citit in acest topic, se poate si sub semnatura privata. Eu stiu din practica ca deciziile AGA, actul constitutiv, cesiunile pot fi redactate si depuse si sub semnatura privata.
ahava a scris:

Din fluturasii pe care-i primim de la ghiseul de informatii de la ONRC in care sunt specificate documentele necesare inregistrarii mentiunilor, eu inteleg ca pentru actele modificatoare ale actului constitutiv, respectiv hot.AGA, decizia asociatului unic, actul aditional la actul constitutiv, este obligatorie intocmirea in forma autentica pentru SNC,SCS,GIE si GEIE exceptand SRL, iar pentru persoanele fizice si juridice nerezidente este obligatorie intocmirea actelor modificatoare in forma autentica pentru toate tipurile de societati.


Am o dilema. Daca actele modificatoare ale actului constitutiv la un SRL, semnate de o PJ nerezidenta (straina), sunt redactate direct in limba romana, mai este nevoie autentificarea lor ?
Daca sunt intr-o limba straina, e clar ca trebuie traduse legalizat in romana, dar daca reprezentantii PJ-ului strain cunosc romana si o redacteaza in romana, mai avem nevoie de autentificari ?
Am deschis un nou topic cu titlul "Hot AGA asociat PJ straina - forma legala" pentru acest subiect, ca sa nu deviez discutia topic-ului legat de cesiuni.
Din cate stiu eu este obligatorie autentificarea pentru persoanele nerezidente, chiar daca documentatia este in limba romana. Si oricum trebuie redactata si in limba persoanei nerezidente, tradusa autentificat in limba romana..... Toate acesrea au ca scop asigurarea persoanei nerezidente ca semneaza ceea ce trebuie, nu ceea ce crede.
Nu este obligatorie autentificarea nici in cazul persoanelor nerezidente. Autentificarea unui act in limba romana nu implica faptul ca persoana respectiva intelege mai bine continutul fata de actul neautentic. Solutia e foarte simpla: se semneaza in limba romana prin interpret, forma actului fiind cea ceruta de lege pentru actul respectiv.

Daca actele se fac in limba straina, atunci ele trebuie traduse legalizat in limba romana, si eventual apostilate/supralegalizate, depinzand de tara din care provin. Se poate si sa faci actele bilingv, pe doua coloane, caz in care scapi de autentificare in cazul actelor unde legea nu cere aceasta forma (de ex. actul constitutiv, hotararile).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale srl Jurist TM Jurist TM In cazul in care cei doi asociati dintr-un SRL cesioneaza toate partile sociale catre doua persoane ( noii asociati ai SRL-ului), ce acte sunt necesare pentru ... (vezi toată discuția)
Modificare statut srl santiri13 santiri13 Buna ! Am si eu o intrebare scurta ca pe la noi prin Sibiu citi oameni atitea pareri. Vreau sa preiau un srl al tatalui meu si trebuie sa ii schimb asociatul, ... (vezi toată discuția)
Retragere asociat din srl cu doi asociati nina_rebegea nina_rebegea buna ziua! care este procedura de urmat in cazul retragerii unui asociat din srl cu doi asociati pe cale amiabila? am inteles ca se face un act aditional ... (vezi toată discuția)