avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contract cesiune parti sociale - trebuie facut la ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contract cesiune parti sociale - trebuie facut la notar?

Buna seara! Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca in cazul unei cesiuni de parti sociale este neaparata nevoie ca sa fie incheiat contractul de cesiune la notar; nu se poate ca administratorul societatii (cel care va ramane unic asociat si administrator) sa isi intocmeasca singur actele necesare efectuarii cesiunii (act constitutiv actualizat, hotararea AGA) si sa le depune la Registrul Comertului? Are nevoie de notar sau de avocat? In afara de declaratia de asociat unic la notar, eu zic ca nu ar mai fi nevoie de nimic, daca semneaza si el si cedentul contractul de cesiune pe toate paginile. Am dreptate?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iulie 2008
lori2007, utilizator
Eu cred ca ar trebui sa facem o distinctie importanta intre judecatorii delegati care cer ce vor ei si judecatorii care respecta legea.

Va cred pe cuvant ca e obligatoriu sa atesti contractele de cesiune daca imi aratati o lege in care scrie acest lucru, fie si indirect.

Altfel, tin minte ca judecatorii delegati cereau cate in luna si in stele. Din fericire, practica lor este ajustabila, iar argumentele sunt importante in procesul asta. Daca ii obisnuiti cu acte atestate, o sa vrea si mai departe acte atestate. Daca oamenii incep sa conteste practica si daca o fac in mod organizat, poate ca toti judecatorii delegati o sa se uite bine in lege si o sa priceapa ca nu e nevoie de atestare.
birouavocatura a scris:
ni se refuza dosarul inca de la referent

Referentul nu are dreptul de a refuza un dosar. De altfel, ati si spus ca nu vi s-a refuzat dosarul, ci a fost acceptat cu obiectiuni. Ati incercat vreodata sa discutati problema cu judecatorul?
uite, am intrebat toti userii care citesc articolele avocatnet.ro ce parere au despre situatie:
www.avocatnet.ro/index.html/...

din cate imi dau seama, cei mai multi dintre ei nu s-au intalnit inca cu aceasta situatie
am inregistrat mai multe contracte de cesiune de parti sociale in diferite judete
-inainte de intocmirea unui act de cesiune trebuie analizat prevederile actului constitutiv ,în care este prevazut, de regula , si forma in care trebuie intocmita, sau eventualele precizari in legatura cu cesiuni
- daca nu este trecut forma autentica, sau cu data certa, sau alte precizari ,forma pe care imbraca trebuie conform prevederilor legale
- daca judecatorul delegat respinge cererea de inregistrare a unui contract de cesiune incheiat in forma simplă fără certificare, forma autentica , incheierea poate fi atacata si ai castig de cauza, pentru ca nu pot argumenta respingeriile bazate pe acest motiv.Judecatorii delegati au in dosar specimentele de semnatura a asociatiilor, administratoriilor pe baza cărora pot verifica cesiuniile care contin toate elementele prevazute de lege
- avand in vedere practica aparte a fiecărui registru de Comert, care poate fi nelegală sau fără temei legal, daca vrei sa rezolvi problema clientiilor in cel mai scurt timp trebuie sa intocmesti actul in forma practicată daca n-ai chef sau clientul n-are timp pentru contestații și litigii
- de fapt fiecare practician are la alegere să întocmească contractul de cesiune în forma dorită, dar legea NU te obligă să închei în forma autentică sau cu dată certă Numai în cazuri specifice prevăzute de lege sau dacă acesta este prevăzut în actul constitutiv B-)
Din fluturasii pe care-i primim de la ghiseul de informatii de la ONRC in care sunt specificate documentele necesare inregistrarii mentiunilor, eu inteleg ca pentru actele modificatoare ale actului constitutiv, respectiv hot.AGA, decizia asociatului unic, actul aditional la actul constitutiv, este obligatorie intocmirea in forma autentica pentru SNC,SCS,GIE si GEIE exceptand SRL, iar pentru persoanele fizice si juridice nerezidente este obligatorie intocmirea actelor modificatoare in forma autentica pentru toate tipurile de societati.

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale srl Jurist TM Jurist TM In cazul in care cei doi asociati dintr-un SRL cesioneaza toate partile sociale catre doua persoane ( noii asociati ai SRL-ului), ce acte sunt necesare pentru ... (vezi toată discuția)
Modificare statut srl santiri13 santiri13 Buna ! Am si eu o intrebare scurta ca pe la noi prin Sibiu citi oameni atitea pareri. Vreau sa preiau un srl al tatalui meu si trebuie sa ii schimb asociatul, ... (vezi toată discuția)
Retragere asociat din srl cu doi asociati nina_rebegea nina_rebegea buna ziua! care este procedura de urmat in cazul retragerii unui asociat din srl cu doi asociati pe cale amiabila? am inteles ca se face un act aditional ... (vezi toată discuția)