avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contract cesiune parti sociale - trebuie facut la ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contract cesiune parti sociale - trebuie facut la notar?

Buna seara! Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca in cazul unei cesiuni de parti sociale este neaparata nevoie ca sa fie incheiat contractul de cesiune la notar; nu se poate ca administratorul societatii (cel care va ramane unic asociat si administrator) sa isi intocmeasca singur actele necesare efectuarii cesiunii (act constitutiv actualizat, hotararea AGA) si sa le depune la Registrul Comertului? Are nevoie de notar sau de avocat? In afara de declaratia de asociat unic la notar, eu zic ca nu ar mai fi nevoie de nimic, daca semneaza si el si cedentul contractul de cesiune pe toate paginile. Am dreptate?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iulie 2008
lori2007, utilizator
Si eu la fel. In plus, ghidul ONRC referitor la inregistrarea cesiunii prevede ce forma trebuie sa aiba fiecare act, mai putin contractul de cesiune, ceea ce inseamna ca se aplica principiul libertatii formei din dreptul civil. As fi foarte interesata sa vad si un temei juridic pentru care cineva sustine ca e nevoie de vreo forma speciala. Stiu insa foarte bine ca nu exista.

Domnule birouavocatura, v-am mai atras atentia si in trecut si o fac din nou: nu mai recomandati altora, pe un ton superior si moralist, ce sa faca. Nu numai ca incalcati regulamentul de postare, dar se pare ca nu va respectati propriul sfat.
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2008
ContSters20980, utilizator
eu am inregistrat o cesiune dor cu hot aga, contract de cesiune. am completat cererea la orc in baza procurii si nu mis-a respins cererea de catre jud delegat.
birouavocatura a scris:

Contractul de cesiune si declaratia le pot face numai avocatul (atestate), sau notarul (autentice).
In atentia celor care contesta acest lucru, le recomand sa inregistreze o cesiune facuta in baza unui contract sub semnatura privata inainte de a-si exprima parerea pe site! Verificarea practica a celor afirmate denota minimum de bun simt!
Cu stima,
av. Silviu Serban


Si eu am inregistrat fara probleme contracte de cesiune neatestate de avocat. Sa inteleg ca n-am un minim de bun simt daca afirm asta? :-/

Mi se pare cel putin ciudata incordarea cu care unii sustin ca inregistrarea doar daca actele sunt atestate.

Hai sa nu sa le scoatem fortat oamenilor banii din buzunar. :)
Contractul de cesiune este valabil ca inscris sub semnatura privata, semnat si datat de catre parti, fara nici o atestare/autentificare. Am depus si eu mai multe in ultimul an si nu au fost niciodata probleme.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2008
ionutanton777ro, utilizator
Buna ziua!
Vazandu-ne impartiti in doua tabere, foarte bine delimitate, am hotarat sa testez, in practica (normal, cum altfel) ambele variante.
Avand astazi de inregistrat doua cesiuni la ORC de pe langa tribunalele Valcea si Arges, am intocmit contractele de cesiune in forma simpla, sub semnatura privata.
A plecat colegul meu spre Pitesti si Rm. Valcea cu tot cu parafa de atestare la el, ca doar nu era sa tin dosarul pe loc inca o zi in situatia in care se dovedea a fi ca mine.
Va citez din fisele de obiectiuni ale ambelor registre:
Arges: "Lipsa data certa conrtact de cesiune"
Valcea: "Contractul de cesiune este incheiat sub semnatura privata"
Am tot cautat la acest site un buton prin care pot atasa un document mesajului postat pentru a va arata si cele doua fise de obiectiuni, insa nu l-am gasit.
Va las pe dvs., reprezentantii celor doua tabere si, mai ales, utilizatorii site-ului sa judecati.
Nu contest ca pot apare si situatii in care pot "trece" si contracte sub semnatura privata, mai ales acum, dupa ce va vad pe fiecare cum luptati pentru punctul vostru de vedere.
Draga d.ra stagiar Andreea Lisievici, te asigur ca nu percepem onorarii pentru tusul din parafa de atestare si nici macar pentru gestul de a o aplica pe acte !
Obisnuim totusi sa le atestam pentru a evita situatii ca cele de astazi, cand ni se refuza dosarul inca de la referent, ce sa mai vorbesc de judecatorul delegat...
Totodata, prostul obicei de a le atesta ni se trage si din scopul in sine de a nu ajunge cu dosarele respinse de judecatorul delegat, in recurs, la Curtile de Apel, mai ales cand le putem solutiona atat de simplu, atestandu-le ... gratis.
Va urez succes tuturor, atat in activitatea practica de zi cu zi, cat si la examenele ce urmeaza!
Cu stima,
av. Silviu Serban

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale srl Jurist TM Jurist TM In cazul in care cei doi asociati dintr-un SRL cesioneaza toate partile sociale catre doua persoane ( noii asociati ai SRL-ului), ce acte sunt necesare pentru ... (vezi toată discuția)
Modificare statut srl santiri13 santiri13 Buna ! Am si eu o intrebare scurta ca pe la noi prin Sibiu citi oameni atitea pareri. Vreau sa preiau un srl al tatalui meu si trebuie sa ii schimb asociatul, ... (vezi toată discuția)
Retragere asociat din srl cu doi asociati nina_rebegea nina_rebegea buna ziua! care este procedura de urmat in cazul retragerii unui asociat din srl cu doi asociati pe cale amiabila? am inteles ca se face un act aditional ... (vezi toată discuția)