Situatia prezentata de user
O persoana a dobandit proprietatea asupra unei suprafete de teren de 3000 mp, in urma unui proces de partaj succesoral, incheiat cu hotararea de expedient in 2005.
Pe terenul respectiv, in anul 1998, persoana respectiva edificat o casa fara autorizatie de construire.
In repetate randuri a solicitat Primariei eliberarea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire, proiectul casei fiind intocmit. Insa, datorita faptului ca partajul nu se incheiase si legal nu i se atribuise o suprafata din intregul teren al autorilor comuni, nu se putea efectua cadastrul. Prin urmare, nu s-au putut obtine de la primarie niciun act solicitat.
Cu toate acestea, casa a fost ridicata fara autorizatie, tinandu-se speranta ca, odata cu incheierea procesului de partaj sa se intre in legalitate.
In clipa de fata, aceasta persoana detine un imobil construit din anul 1998, pe suprafata de teren atribuita prin partaj, fiind inregistrata la Primarie cu imobil proprietate personala ca platitor de taxe si impozite la zi pe terenul atribuit si pe casa construita.
Casa este construita din anul 1998. De fiecare data cand se solicita primariei eliberarea unei adeverinte ca detine imobil proprietate personala pe raza comunei pentru introducerea de curent electric, pentru introducerea gazelor sau pentru stabilirea domiciliului la imobilul respectiv, nu a fost intampinata nici o problema. Mai mult de atat, dupa incheierea partajului, s-a facut rol la primarie pe casa fara autorizatie si pe terenul atribuit, pentru care se plateste un impozit de aproximativ 3 milioane de lei vechi pe an.
Intrebarile userului
Daca s-ar porni o actiune de constatare a constructiei fara autorizatie, persoana ar avea castig de cauza?
Ca parat se va chema primarul comunei?
Exista riscul ca o astfel de solicitare sa se soldeze si cu o amenda de la primarie pentru ca nu exista autorizatiede constructie ?
Raspunsurile si explicatiile oferite de useri
Intr-un prim raspuns oferit se considera ca se poate face o actiune in constatare, casa fiind deja construita. Totodata este indicat sa se faca dovada ca s-au cerut autorizatii care nu au fost acordate. Mai mult, se poate demonstra si faptul ca se plateste impozit pe casa, ceea ce inseamna ca intr-un fel, e recunoscut dreptul de proprietate pe casa. De asemenea, amenda nu poate fi primita deoarece s-a prescris termenul, acesta fiind de 2 ani.
O alta persoana considera ca plata impozitului nu asigura dreptul de proprietate, mai ales daca nu exista autorizatie de construire. Acest user considera ca trebuie solicitata in continuare autorizatia de construire, chiar daca asta ar implica si plata unei amenzi.
Un alt user considera ca fiind un avantaj edificarea imobilului pe un teren proprietate comuna fara autorizatie si ca, ulterior, in urma partajului si a iesirii din indiviziune, se obtine un avantaj. Acest user recomanda intocmirea cadastrului si solicitarea intabularii pentru atingerea a doua scopuri simultan.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (7)