Hotararea CSSPP nr. 30/2008 pentru aprobarea Normei nr. 17/2008 privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative in caz de invaliditate si in caz de deces a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I , nr. 515 din 9.07.2008 .
In temeiul dispozitiilor art. 23 lit. f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 313/2005,
avand in vedere prevederile art. 77 alin. (3) si (4), precum si ale art. 94 lit. b)-e) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare,
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private emite urmatoarea hotarare:
Art. 1. - Se aproba Norma nr. 17/2008 privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative in caz de invaliditate si in caz de deces, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2. - Prezenta hotarare si norma mentionata la art. 1 se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si pe site-ul
Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (www.csspp.ro).
Art. 3. - Directia reglementare impreuna cu Directia secretariat si cu directorul general vor urmari ducerea la indeplinire a prevederilor prezentei hotarari.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private,
Mircea Oancea
Bucuresti, 3 iulie 2008.
Nr. 30.
ANEXÃ
NORMA Nr. 17/2008
privind utilizarea activului personal al participantului la un
fond de pensii facultative in caz de invaliditate si in caz de deces
Avand in vedere prevederile art. 77 alin. (3) si (4), precum si ale art. 94 lit. b)-e) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul dispozitiilor art. 23 lit. f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 313/2005,
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumita in continuare Comisie, emite prezenta norma.
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. - Prezenta norma reglementeaza modul in care activul personal al participantului va fi utilizat in cazul in care acesta:
a) beneficiaza de pensie de invaliditate in conditiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) decedeaza inainte de depunerea cererii pentru obtinerea unei pensii facultative conform art. 93 alin. (2) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Lege.
Art. 2. - Pana la adoptarea legii speciale privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de Comisie, in situatiile prevazute la art. 94 lit. a) si b) din Lege, participantul primeste suma existenta in contul sau ca plata unica.
Art. 3. - Termenii si expresiile utilizate in prezenta norma au semnificatia prevazuta la art. 2 din Lege.
CAPITOLUL II
SECÞIUNEA 1
Utilizarea activului personal in caz de invaliditate a
participantului
Art. 4. - (1) In cazul in care participantul beneficiaza de pensie de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii, in conditiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, acesta va avea dreptul sa primeasca contravaloarea activului sau personal net.
(2) In cazul invaliditatii de gradul I si in cazul invaliditatii de gradul II, cand se constata pierderea totala a capacitatii de munca, participantul va avea dreptul sa primeasca contravaloarea activului sau personal net.
(3) In cazul invaliditatii de gradul III, participantul va avea dreptul sa opteze, dupa caz, pentru:
a) suspendarea platii contributiilor;
b) continuarea platii contributiilor.
(4) Participantul aflat in situatia prevazuta la alin. (3) isi pastreaza drepturile pe toata perioada de suspendare a platii contributiilor catre fondul de pensii facultative.
Art. 5. - (1) Pentru a primi contravaloarea activului personal net in conditiile art. 4 alin. (2), participantul, personal sau prin mandatar avand procura speciala si autentica, va depune la administratorul fondului de pensii facultative o cerere scrisa, prin care solicita plata drepturilor cuvenite, insotita de copia legalizata a deciziei de incadrare in grad de invaliditate din care sa rezulte gradul de invaliditate pentru care a fost pensionat.
(2) In cererea scrisa depusa la sediul administratorului, participantul va indica modalitatea de efectuare a platii drepturilor sale, respectiv prin virament in cont bancar sau prin mandat postal, si va specifica toate informatiile necesare efectuarii platii.
(3) Administratorul va transmite depozitarului instructiuni in vederea efectuarii transferului drepturilor participantului, din contul colector al fondului de pensii facultative:
a) in contul indicat de participant in cererea de deschidere a dreptului la pensia facultativa; sau
b) prin mandat postal, la adresa specificata in cererea de deschidere a dreptului la pensia facultativa.
Art. 6. - (1) Plata sumei reprezentand activul personal net al participantului va fi efectuata prin virament in cont bancar sau prin mandat postal.
(2) Plata sumei prevazuta la alin. (1) se va face in maximum 10 zile lucratoare de la data depunerii cererii de deschidere a dreptului la pensia de invaliditate insotita de documentele prevazute la art. 5 alin. (1).
(3) In situatia in care documentele depuse sunt incomplete, ilizibile sau se constata depunerea acestora intr-o forma necorespunzatoare, precum si lipsa unor documente, se va solicita participantului completarea ori inlocuirea acestora, dupa caz. Orice solicitare de completare ori inlocuire conduce la suspendarea termenului prevazut la alin. (2), care reincepe sa curga de la data depunerii documentatiei complete.
(4) Cuantumul sumei care urmeaza a fi platita se calculeaza avand la baza ultima valoare unitara a activului net.
(5) Daca prospectul fondului de pensii prevede garantii cu privire la acoperirea riscurilor de invaliditate, administratorul va plati valoarea cea mai mare dintre activul personal net al participantului invalid si valoarea garantiilor oferite.
(6) Comisioanele bancare pentru efectuarea viramentelor sau, dupa caz, taxele postale vor fi deduse din suma reprezentand activul personal net al participantului.
SECÞIUNEA a 2-a
Utilizarea activului personal al participantului in caz de deces
Art. 7. - In cazul decesului participantului inainte ca acesta sa solicite deschiderea dreptului la pensie, beneficiarul/beneficiarii acestuia are/au dreptul sa solicite contravaloarea cotei-parti cuvenite din activului personal net al participantului.
Art. 8. - (1) Pentru a primi contravaloarea activului personal net, conform art. 7, fiecare beneficiar, personal sau prin mandatar avand procura speciala si autentica, va depune la administratorul fondului de pensii facultative o cerere scrisa prin care solicita plata drepturilor cuvenite, insotita de copia legalizata a certificatului de mostenitor/legatar, din care sa rezulte calitatea de mostenitor/legatar si contravaloarea cotei-parti cuvenite din activul personal net al participantului decedat.
(2) In cererea scrisa depusa la sediul administratorului, beneficiarul va indica modalitatea de efectuare a platii drepturilor sale, respectiv prin virament bancar sau prin mandat postal, si va specifica toate informatiile necesare efectuarii platii.
(3) Administratorul va transmite depozitarului instructiuni in vederea efectuarii transferului drepturilor beneficiarului, din contul colector al fondului de pensii facultative:
a) in contul indicat de beneficiar in cererea scrisa; sau
b) prin mandat postal, la adresa specificata in cererea scrisa.
Art. 9. - (1) Plata sumei reprezentand activul personal net al participantului va fi efectuata prin virament sau prin mandat postal pentru fiecare beneficiar.
(2) Plata sumei prevazute la alin. (1) se va face in maximum 10 zile lucratoare de la data depunerii cererii insotite de documentele prevazute la art. 8 alin. (1).
(3) In situatia in care documentele depuse sunt incomplete, ilizibile sau se constata depunerea acestora intr-o forma necorespunzatoare, precum si lipsa unor documente, se va solicita beneficiarului/beneficiarilor completarea ori inlocuirea acestora, dupa caz. Orice solicitare de completare ori inlocuire conduce la suspendarea termenului prevazut la alin. (2), care reincepe sa curga de la data depunerii documentatiei complete.
(4) Cuantumul sumei care urmeaza a fi platita se calculeaza avand la baza ultima valoare unitara a activului net.
(5) Comisioanele bancare pentru efectuarea viramentelor sau, dupa caz, taxele postale vor fi deduse din suma reprezentand activul personal net al participantului.
Art. 10. - Prescriptia dreptului de a cere plata contravalorii activului personal net al participantului incepe sa curga de la data eliberarii certificatului de mostenitor sau de legatar, respectiv de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de partaj succesoral.
Art. 11. - Daca prospectul fondului de pensii prevede garantii cu privire la acoperirea riscurilor de deces, administratorul va plati beneficiarului/beneficiarilor cota-parte cuvenita din valoarea cea mai mare dintre activul personal net al participantului decedat si valoarea garantiilor oferite.
CAPITOLUL III
Dispozitii finale
Art. 12. - (1) Activul personal al participantului invalid va continua sa fie administrat si in perioada de timp cuprinsa intre plata ultimei contributii la fond a participantului si data efectuarii platii unice a drepturilor cuvenite acestuia.
(2) Activul personal al participantului decedat continua sa fie administrat si in perioada de timp cuprinsa intre plata ultimei contributii la fond a participantului inainte de deces si data efectuarii platii drepturilor cuvenite fiecarui beneficiar.
Art. 13. - Drepturile cuvenite in calitate de beneficiar si nerevendicate in termenul general de prescriptie devin resurse financiare ale fondului, distribuindu-se in mod proportional tuturor participantilor fondului in prima zi lucratoare ulterioare datei expirarii termenului de prescriptie.
Art. 14. - Calitatea de participant prevazuta la art. 4 inceteaza la momentul efectuarii platii reprezentand contravaloarea activului personal net.
Art. 15. - Nerespectarea dispozitiilor cuprinse in prezenta norma se sanctioneaza in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, respectiv art. 120, art. 121 alin. (1) lit. k) si alin. (2)-(11), art. 122 si 1221 din Lege.
Art. 16. - Prezenta norma intra in vigoare in termen de 30 de zile calendaristice de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Comentarii articol (1)