avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Eu si sora mea suntem mostenitorii legali ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Eu si sora mea suntem mostenitorii legali ai unei ...

Buna ziua! Eu si sora mea suntem mostenitorii legali ai unei rude decedate ce are pensie privata pilonul 2 la Generali. Eu am renuntat prin act notarial la partea ce mi se cuvine din acesti bani,astfel incat sora mea sa fie singura mostenitoare a lor. Cei de la Generali spun ca nu pot renunta nici macar prin act notarial la acest tip de mostenire. Au dreptate ei sau noi?
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
adiduta2006 a scris:
Eu am renuntat prin act notarial la partea ce mi se cuvine din acesti bani,astfel incat sora mea sa fie singura mostenitoare a lor.


N-am (de unde să am) idee ce scrie în declarația autentificată, dar nu se poate renunța la o parte din moștenire.
Moștenirea este ... ia-o sau las-o. (opțiunea succesorală este indivizibilă).

Succesibilul (cel chemat de lege în virtutea legăturii de rudenie cu defunctul) are (doar) două variante:

1) fie acceptă moștenirea și este considerat retroactiv succesor/moștenitor (de la data morții celui despre a cărui moștenire este vorba).
2) fie renunță la moștenire și este considerat că nu am fost niciodată moștenitor.

Odată acceptată, nu se mai poate renunța la ea (și în niciun caz la vreo parte din ea).
Cine ar fi acela care n-ar renunța la pasive (datoriile defunctului), dacă ar fi pe alese?

A fi sau a nu fi...
Dvs. cum sunteți, mai exact? (acceptant/moștenitor sau renunțător?)

Dacă ați renunțat la moștenire, atunci sunteți la fel de străină de moștenirea rudei dvs. la fel cum șunt și eu. (Iar față de administatorul fondului de pensii există un unic moștenitor/beneficiar - sora dvs. Și n-ar avea de ce să-l pasioneze nici existența mea și nici a dvs.)

Dacă ați acceptat moștenirea, atunci ar trebui observate regulile speciale din legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat

Art. 38. -
(1) În cazul decesului unui participant înainte de deschiderea dreptului la pensia privată, beneficiarilor li se deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferă activele cuvenite fiecăruia.
(2) Drepturile beneficiarilor prevăzuţi la alin. (1) sunt aceleaşi cu cele ale participanţilor la acel fond de pensii.
(3) Beneficiarul are dreptul, după caz, la:
a) cumularea conturilor la un singur fond de pensii, dacă are calitatea de participant la un alt fond de pensii;
b) plata unică sau plăţi eşalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, fără a datora penalităţi, dacă nu are calitatea de participant.
(4) Plata drepturilor beneficiarului se face în termen de 10 zile lucrătoare de la data solicitării acestora.


A! Observăm că legea folosește termenul „beneficiar”, care, în înțelesul acestei legi, are semnificația. ”moştenitorul participantului, definit conform prevederilor Codului civil”.
Ultima modificare: Vineri, 17 Decembrie 2021
romascanu, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti un certificat de mostenitor si apoi ati dat aceasta declaratie ?
Ma intreb de ce nu scrie de renuntare la mostenire, ci la bani.
Cand a murit ruda si cand ati dat declaratia ?
alte bunuri nu sunt ?
Ultima modificare: Luni, 20 Decembrie 2021
gi-jane2, moderator
Renuntarea la mostenire este un drept prevazut de Codul civil si nimeni nu poate fi obligat sa accepte o mostenire daca nu doreste acest lucru.

Exista o singura exceptie de la acest regula si are in vedere situatia mostenitorului care, cu rea-credinţă, a sustras ori a ascuns bunuri din patrimoniul succesoral sau a ascuns o donaţie supusă raportului ori reducţiunii situatie in care este obliagta sa ccepte mostenirea chiar daca anterior a renuntat la ea.

Renuntarea priveste intreaga mostenire care s-ar fi cuvenit persoanei care renunta la calitatae sa de mostenitor, este indivizibila, astfel ca, o persoana nu poate renunta doar la o parte dintr-o mostenire, ceea ce inseamna ca dvs. ati renuntat la intreaga mostenire si nu doar la drepturile care rezulta din calitatatea de participant la pilonu ii de pensii a rudei decedate.

Daca ati renuntat la mostenire printr-o declaratie notariala expresa, sora dvs. trebuie sa obtina certificatul de mostenitor potrivit caruia are calitatatea de unic mostenitor, act pe care il va prezenta celor de la Generali.

Dvs. nu mai aveti nicio calitate juridica cu privire la masa succesorala odata ce ati renuntat la mostenirea rudei respective.
Potrivit codului civil, succesibilul care renunţă la o mostenire este considerat că nu a fost niciodată moştenitor.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ati renuntatat prin declaratie notariala la mostenire, atunci nu exista niciun dubiu ca ati renuntat la intreaga mostenire , indiferent daca masa succesorala este compusa si din alte bunuri decat contravaloarea contributiei la pilonul II de pensii sau nu.

Acest lucru este clar intrucat niciun notar nu va autentifica o declaratie prin care sa renuntati doar la o parte din mostenire (avand in vedereca nu se poate renunta la o parte din mostenire), respectiv la cota-parte din banii proveniti din pilonu II de pensii

Dvs. afirmati ca este vorba de o declaratie de renuntare la mostenire si trebuie sa va credem pe cuvant.

In aceasta situatie, cei de la Generali nu au temei legal sa va oblige sa acceptati o mostenire la care deja ati renuntat iar sora dvs. este singura mostenitoare a rudei decedate, ceea ce inseamna ca este singura mostenitoare a drepturilor provenite din pilonu II de pensii. Argumentele vi le-am expus deja.



In situatia in care nu este vorba despre o declaratie de renuntare la mostenire si vorbim de partajul mostenirii, atunci cei de la Generali au dreptate, intrucat:

potrivit art. 12 alin. 5 din Norma ASF nr. 27/2017 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat, Publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 976 din 08.12.2017

(5) Beneficiarul care este participant la un fond de pensii administrat privat nu poate ceda prin actul de partaj menționat la alin. (2) lit. c) dreptul de proprietate asupra contravalorii activului net al participantului decedat.


Din textul de lege prezentat mai sus, rezulta ca: drepturile din pilonul II de pensii nu pot fi cedate prin partaj succesoral, respectiv, mostenitorii nu isi pot ceda-cota parte din banii care provin din pilonul II.

Conform alin. 2 din art. 12 din Norma ASF, mentionata mai sus:

Pentru a primi contravaloarea activului personal net conform alin. (1) lit. b), fiecare beneficiar, personal, prin mandatar sau prin curator/tutore în baza documentului emis de instanța de tutelă în forma definitivă, depune la administratorul fondului de pensii administrat privat următoarele documente:

a) cerere scrisă prin care solicită plata drepturilor cuvenite;
b) certificatul de deces;
c) certificatul de moștenitor/legatar, certificatul de moștenitor suplimentar, actul de partaj voluntar sau hotărârea judecătorească definitivă, după caz, din care să rezulte calitatea de moștenitor/legatar și cota-parte cuvenită din activul personal net al participantului decedat;
d) actul de identitate valabil la data depunerii cererii;
e) procură specială și autentică, în cazul mandatarului.

Daca cei de la Generali refuza sa ia act de declaratia dvs. de renuntare la mostenire, apelati la un avocat care sa ii notifice si sa le expuna argumentele legale potrivit carora, sora dvs. este in prezent singura mostenitoare a banilor proveveniti din contributia la pilonu II de pensii a rudei decedate.

Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2021
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cristina CIUREA a scris:

(5) Beneficiarul care este participant la un fond de pensii administrat privat nu poate ceda prin actul de partaj menționat la alin. (2) lit. c) dreptul de proprietate asupra contravalorii activului net al participantului decedat.

Din textul de lege prezentat mai sus, rezulta ca: drepturile din pilonul II de pensii nu pot fi cedate prin partaj succesoral, respectiv, mostenitorii nu isi pot ceda-cota parte din banii care provin din pilonul II.


Cine nu poate ceda?
Moștenitorii în general? Nu
Ci acela dintre moștenitori (beneficiari) care mai îndeplinește o condiție = „este participant la un fond de pensii administrate privat”.

Per a contrario, rezultă că acela care este moștenitor (beneficiar), dar NU este (totodată și) participant la un fond de pensii administrate privat, POATE ceda...

Sper să ne lămurască @adiduța2006 despre ce fel de „act notarial” este vorba. Căci s-ar putea să fi fost doar nepotrivit folosit verbul „a renunța”.
La fel de nepotrivit pe cât este verbul „a ceda” din norma mai sus citată.
De la utilizatorii forumului n-am pretenții, dar de la scriitorii de norme aș avea. (By the way, printr-un act de partaj nu se cedează nimic, se PRIMEȘTE. Eu, icsulescu, primesc în deplină proprietate și posesie ... De asemenea, printr-o hotărâre judecătorească de partaj, instanța nu „cedează”, că în general nu dă de la ea nimic, ci ATRIBUIE bunul sau loturi din bunurile supuse partajului)
Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2021
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire pensie privata nn Dogh Dogh Va salut. Tatal meu avea pensie privata la NN , dupa decesul lui am ramas singurul mostenitor mama renuntand la mostenirea pensiei private in favoarea mea. Cei ... (vezi toată discuția)
Buna seara, sotul meu a decedat, eu si copilul fiind mostenitorii ... Sandina Radoi Sandina Radoi Buna seara, Sotul meu a decedat, eu si copilul fiind mostenitorii fondului sau de nn pensii pilonul II. As vrea sa stiu de ce partea mea din fondul privat de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua as avea și eu o întrebare dacă se poate.tatal meu ... Ramonafodor96@yahoo.ro Ramonafodor96@yahoo.ro Bună ziua as avea și eu o întrebare dacă se poate.Tatal meu a decedat și eu sunt unica moștenitoare și el a contribuit la o pensie privata și sa făcut ... (vezi toată discuția)