avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Eu si sora mea suntem mostenitorii legali ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Eu si sora mea suntem mostenitorii legali ai unei ...

Buna ziua! Eu si sora mea suntem mostenitorii legali ai unei rude decedate ce are pensie privata pilonul 2 la Generali. Eu am renuntat prin act notarial la partea ce mi se cuvine din acesti bani,astfel incat sora mea sa fie singura mostenitoare a lor. Cei de la Generali spun ca nu pot renunta nici macar prin act notarial la acest tip de mostenire. Au dreptate ei sau noi?
Da, este vorba de toti mostenitorii (sau de mostenitori, in general , cum spuneti) , indiferent daca sunt sau nu, la randul lor, participanti la un fond privat de pensii.

De ce ?

Motivul este acela ca, pe langa art. 12 alin. 5 din Norma ASF, Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat cu modificarile si completarile ulterioare prevede ca, aceasta contributie (contributia la pilonul II de pensii) este inalienabila prin acte intre vii, ceea ce inseamna nu numai ca nu poate fi cedata prin partaj, dar mai mult decat atat, nu poate fi nici vanduta sau donata.

Userul a precizat ca a dat o declaratie notariala de renuntare la mostenire
Daca plecam de la premisa ca a dat o astfel de declaratie, atunci cei de la Generali nu au dreptate si comit un abuz.
Daca nu a dat o declaratie de renuntare atunci mosteneste impreuna cu sora contributia respectiva la pilonul II de pensii.

Nu cred ca expresia ”nu poate ceda prin actul de partaj dreptul de proprietate asupra contravalorii activului net al participantului decedat.” folosita in norma de cei care au elaborat-o (in speta ASF-ul), este ”atat de” nepotrivita, avand in vedere contextul in care este utilizata.
De asemenea, nu cred ca exista vreun act normativ unde scrie ca vreo instanta cedeaza ceva sau sa fi afirma vreodata cineva asa ceva.
Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2021
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire pensie privata nn Dogh Dogh Va salut. Tatal meu avea pensie privata la NN , dupa decesul lui am ramas singurul mostenitor mama renuntand la mostenirea pensiei private in favoarea mea. Cei ... (vezi toată discuția)
Buna seara, sotul meu a decedat, eu si copilul fiind mostenitorii ... Sandina Radoi Sandina Radoi Buna seara, Sotul meu a decedat, eu si copilul fiind mostenitorii fondului sau de nn pensii pilonul II. As vrea sa stiu de ce partea mea din fondul privat de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua as avea și eu o întrebare dacă se poate.tatal meu ... Ramonafodor96@yahoo.ro Ramonafodor96@yahoo.ro Bună ziua as avea și eu o întrebare dacă se poate.Tatal meu a decedat și eu sunt unica moștenitoare și el a contribuit la o pensie privata și sa făcut ... (vezi toată discuția)