avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire pensie privata NN
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire pensie privata NN

Va salut. Tatal meu avea pensie privata la NN , dupa decesul lui am ramas singurul mostenitor mama renuntand la mostenirea pensiei private in favoarea mea. Cei de la NN vor sa imi transfere banii in pensia mea privata (pilonul II) ceea ce nu mi se pare drept caci daca eu voi deceda pensia va ramane copiilor si tot asa , o mare hotie din partea statului sau celor ce administreaza pensiile private.
Intrebarea mea este: Care este procedura sa obtine acest fond de pensie privata in lei?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:05, 12 Noiembrie 2019
Buna ziua!

Intr-adevar, situatia este neplacuta, intrucat prevederile art. 38 din Legea nr. 411/2004 prevede:
(1) In cazul decesului unui participant inainte de deschiderea dreptului la pensia privata, beneficiarilor li se deschide cate un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, in care se transfera activele cuvenite fiecaruia.
(2) Drepturile beneficiarilor prevazuti la alin. (1) sunt aceleasi cu cele ale participantilor la acel fond de pensii.
(3) Beneficiarul are dreptul, dupa caz, la:
a) cumularea conturilor la un singur fond de pensii, daca are calitatea de participant la un alt fond de pensii;
b) plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, fara a datora penalitati, daca nu are calitatea de participant.
(4) Plata drepturilor beneficiarului se face in termen de 10 zile lucratoare de la data solicitarii acestora.
Din interpretarea textului legal mai sus mentionat, se intelege ca daca participantul moare inainte sa ceara obtinerea pensiei private, pe numele mostenitorului acestuia va fi deschis un cont la fondul de pensii la care s-a contribuit pana in acel moment si banii se vor transfera in acel cont.
In aceeasi ordine de idei, mostenitorul va avea dreptul sa ceara cumularea conturilor la un singur fond de pensii, daca acesta este deja participant la un asemenea fond SAU daca mostenitorul nu este si el un participant, va putea sa ceara banii din cont ca plata unica. Prin urmare, mostenitorul va trebui sa depuna la administratorul fondului de pensii o serie de documente si va expun mai jos ca referinta urmatoarele acte:
- Norma ASF 7/2015 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat si
- Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat
O zi frumoasa!
In alta ordine de idei, am 27 de ani sunt necasatorit poate nu o sa am copii, dupa moartea mea cine va benificia de pensia mea cat si de cea a tatalui ?

Daca as actiona in instanta as avea o sansa?
1. Mama a renunțat la tot. Renuntarea la o succesiune este indivizibilă. Dacă tata a mai avut și alte bunuri, renuntarea mamei le priveste și pe acestea, chiar dacă momentan ati dezbătut succesiunea doar pentru pensie.
2. "Dacă eu voi deceda, pensia va rămâne copiilor ". Păi si cui ati vrea ? Statului? Altor rude pana la gradul 4? Este cât se poate de fireasca transmiterea bunurilor de la un descendent la altul.
3. Dacă mâine decedați, va va moșteni mama. Dacă nici mama nu va mai fi in viata la acel moment, vor veni la moștenirea dvs, în această ordine: bunicii, unchii/mătușile, frații bunicilor, verii primari, statul.
4. Sunteti prea tanar sa va puneti problema decesului.
5. Insurati-va și faceti copii.
Dar in cazul in care mostenitorul este un minor?
La fel. Si minorii mostenesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, sotul meu a decedat, eu si copilul fiind mostenitorii ... Sandina Radoi Sandina Radoi Buna seara, Sotul meu a decedat, eu si copilul fiind mostenitorii fondului sau de nn pensii pilonul II. As vrea sa stiu de ce partea mea din fondul privat de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua as avea și eu o întrebare dacă se poate.tatal meu ... Ramonafodor96@yahoo.ro Ramonafodor96@yahoo.ro Bună ziua as avea și eu o întrebare dacă se poate.Tatal meu a decedat și eu sunt unica moștenitoare și el a contribuit la o pensie privata și sa făcut ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! eu si sora mea suntem mostenitorii legali ai unei ... adiduta2006 adiduta2006 Buna ziua! Eu si sora mea suntem mostenitorii legali ai unei rude decedate ce are pensie privata pilonul 2 la Generali. Eu am renuntat prin act notarial la ... (vezi toată discuția)