Oana Lungescu
Corespondent BBC la Bruxelles
Potrivit unor surse comunitare, raportul - care va fi publicat miercurea viitoare la Bruxelles - va fi foatre critic pentru Romania, dar nu asa de critic ca pentru Bulgaria, care risca sa piarda sute de milioane de euro in fonduri europene.
Este ultimul avertisment, mi-a spus un diplomat european, si ca rapoartele sunt foarte critice. Ele vor fi insa si diferentiate.
Romania bate pasul pe loc, imi spunea diplomatul, dar Bulgaria a dat inapoi.
De aceea, potrivit unei alte surse comunitare, Comisia Europeana va prezenta miercuri trei rapoarte - unul despre Romania, al doilea despre Bulgaria si un al treilea despre Bulgaria si fondurile europene.
Exista o perceptie ca e nevoie de sanctiuni financiare, apreciaza sursa, dar deocamdata numai pentru Bulgaria, si decizia finala va fi luata miercuri.
Ceea ce nu inseamna ca politicienii romani se pot culca pe lauri in prag de alegeri.
Comisia va critica sever atitudinea partizana a parlamentarilor, care au amanat acordarea avizelor de incepere a urmaririi penale a fostului prim ministru Adrian Nastase si a altor trei inalti demnitari.
Raportul va critica de asemenea lipsa condamnarilor convingatoare in cazurile de coruptie.
Potrivit unui oficial european, Comisia n-ar mai fi atat de ingrijorata cum era in toamna trecuta, datorita angajamentului pentru reforme al noului ministru de Justitie, precum si actiunilor DNA si Agentiei Nationale de Integritate.
Pierdere a fondurilor
Dar, subliniaza oficialul, Romania isi da seama ca risca sa piarda fonduri, dupa exemplul Bulgariei.
Comisia Europeana ar putea permanentiza suspendarea anumitor fonduri pentru Bulgaria - in agricultura, constructii de drumuri si asistenta tehnica, in valoare de aproximativ o jumatate de miliard de euro.
Nu e clar inca daca se vor taia alte fonduri, dar e posibil sa fie retrasa acreditarea agentiei de plati Phare.
Se va lansa de asemenea un apel vigilenta din partea tuturor serviciilor Comisiei Europene sa se gandeasca bine inainte de a aproba noi fonduri pentru Bulgaria, precum si un avertisment ca aderarea Bulgariei la euro si la zona Schengen ar putea fi afectate.
Rapoartele vor fi luate in discutie de ministrii de Externe UE in septembrie, care ar putea avea ultimul cuvant privind sanctiunile.
Dar, potrivit unui diplomat, exista un sentiment de urgenta si tarile est-europene care tindeau in trecut sa sprijine Bulgaria si Romania au adoptat o linie mult mai critica.
Reducerea fondurilor si retragerea acreditarii uneia sau mai multor agentii de plati e vazuta ca un semnal mult mai puternic decat nerecunoasterea hotararilor judecatoresti, prevazuta in clauza de salvgardare.
Dar decizia finala nu va fi luata decat miercuri de catre comisarii europeni.
Deocamdata rapoartele, redactate de secretarul general al Comisiei Europene Catherine Day, sub indrumarea presedintelui comisiei Jose Manuel Barroso, sunt tinute ultra-secrete.
Ele n-au fost comunicate comisarilor Orban si Kuneva si nici celorlalti comisari.
Romania va incerca probabil sa arate cu degetul spre Bulgaria, imi spunea un diplomat, si sa incerce sa obtina ridicarea monitorizarii.
Toate sursele sunt insa de acord ca ambele tari vor continua sa ramana sub supravegherea Comisiei Europene pe o perioada nedeterminata, pana cand isi vor fi bifat toate obiectivele privind combaterea coruptiei si reforma justitiei.
Comentarii articol (1)