Marea Britanie si Franta s-au alaturat Olandei si Suediei in ceea ce priveste criticile aduse Comisiei pentru ca nu s-a implicat mai activ, in cazul Romaniei si Bulgariei, in privinta continuarii reformelor.
Printre cei vizati de critici se afla Franco Frattini, comisarul pentru justitie, acuzat ca l-a insotit pe ministrul de interne bulgar, Roumen Petkov, in excursii private, ignorand incapacitatea Bulgariei de a gestiona coruptia la nivel inalt.
Purtatorul de cuvant al lui Frattini a respins acuzatiile, afirmand ca executivul european monitorizeaza constant noii veniti in Uniunea Europeana.
Romania si Bulgaria au primit acceptul de a adera la UE cu conditia de continua reformele in justitie si de a contracara coruptia, cele doua state fiind sub observatia continua a CE.
In plus, unii membri ai Parlamentului European au sugerat ca monitorizarea insuficienta a statelor nou intrate in Uniune poate afecta credibilitatea procesului de largire.
Doris Pack, parlamentar european german, a declarat ca a fost o greseala din partea UE sa le spuna Romaniei si Bulgariei ca vor adera in 2007. Aceasta si-a motivat pozitia prin faptul ca, cele doua state, s-au relaxat in privinta procesului de reforme, stiind ca decizia de acceptare fusese deja luata.
“Aceasta este o greseala pe care nu o vom repeta”, a adaugat Doris Pack.
Comentarii articol (0)