ACCES GRATUIT
Esecul statelor UE privind incriminarea coruptiei active si pasive in sectorul privat
Comisarul European pentru Justitie, Franco Frattini, a criticat statele membre UE pentru ca nu au reusit sa implementeze legislatia comunitara pentru combaterea coruptiei in sectorul privat. Doar Marea Britanie si Belgia au pus in aplicare legislatia anticoruptie in acest domeniu.
Articolul continuă mai jos
Comisia Europeana a adoptat un raport asupra implementarii deciziei-cadru 2003/568/JHA a Consiliului Uniunii Europene, din 22 iulie 2003, despre combaterea coruptiei in sectorul privat. Raportul arata ca cele mai multe state membre nu au incriminat inca toate imprejurarile in care pot avea loc acte de coruptie in sectorul privat, iar transpunerea deciziei cadru in legislatia nationala este intr-o faza incipienta.
Obiectivul deciziei cadru este incriminarea in toate statele membre a coruptiei active si pasive, realizata atat direct cat si prin intermediari. Decizia cadru defineste coruptia activa ca fiind promiterea sau oferirea unui avantaj, de orice fel, in cursul actvitatilor din sectorul privat, in timp ce coruptia pasiva se refera la cererea sau primirea unor astfel de avantaje.
De asemenea, dispozitiile deciziei cadru se extind si catre organizatiile non-profit.
“Trebuie sa contracaram coruptia oriunde si oricand aceasta apare, atat in sectorul public, cat si in sectorul privat”, a declarat comisarul pentru Justitite, Franco Frattini.
“Trebuie sa luptam impotriva coruptiei in sectorul privat pentru ca este daunatoare pietei interne, distorsioneaza competitia si impiedica dezvoltarea economica a Statelor Membre”, a adaugat Frattini.
Singurele state care au reusit implementarea legislatiei anticoruptie in sectorul privat sunt Marea Britanie si Belgia, conform raportului Comisiei Europene
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)