ACCES GRATUIT
Institutiile europene continua lupta impotriva coruptiei
In fiecare an, aproximativ 120 de miliarde de euro se pierd din cauza coruptiei si, chiar daca exista un cadru legal pentru combaterea acestui fenomen, rezultatele nu sunt satisfacatoare, se arata intr-un comunicat de presa al Parlamentului European. Pe 31 august, Comisia Europeana a prezentat, in cadrul comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne, pachetul legislativ privind lupta anticoruptie la nivel European, adoptat in luna iunie.
Articolul continuă mai jos
Parlamentul European subliniaza ca, in ultimii zece ani, au fost adoptate masuri impotriva coruptiei, insa implementarea lor in randul statelor membre este foarte eterogena.
“Acest lucru reflecta lipsa de angajament politic din partea liderilor si a formatorilor de opinie in ceea ce priveste combaterea coruptiei in toate formele ei”, subliniaza si Comisia Europeana. In acest sens, Executivul European a decis ca lupta anticoruptie le nivel european sa fie evaluata prin intocmirea unui raport european anticoruptie.
Astfel, se vor monitoriza eforturile facute de statele membre pentru a combate acest fenomen. In plus, va fi incurajata o mai mare implicare politica. Aceasta va ajuta statele membre sa puna in aplicare mai bine legislatia. Raportul va sublinia, de asemenea, esecuri si vulnerabilitati vizavi de acest fenomen intampinate in statele membre.
Alte propuneri ale Comisiei se refera la imbunatatirea pregatirii acordate ofiterilor si oficialilor, la elaborarea de noi strategii pentru imbunatatirea investigatiilor financiare in statele membre, dar si la modernizarea reglementarilor europene cu privire la confiscarea bunurilor obtinute ilegal.
"Ceea ce avem nevoie cel mai mult nu este neaparat o noua legislatie sau alte institutii, ci aplicarea mai eficienta a ceea ce este deja in vigoare", mai precizeaza Comisia.
Raportul va fi intocmit de Comisie o data la doi ani, primul fiind programat pentru anul 2013.
Si membrii Parlamentului European sustin aceste masuri. Insa, eurodeputatii solicita ca o varianta intermediara care trateaza principalele probleme sa fie publicata inaintea variantei finale.
„Avem nevoie de vointa politica pentru a aborda definitiv aceasta problema,” a declarat Timothy Kirkhope (Regatul Unit) de la Conservatorii si Reformistii Europeni.
„Trebuie sa facem presiuni impotriva Consiliului pentru ca acesta sa adopte o pozitie, intr-un fel sau altul”, a adaugat si Louis Michel (Belgia) de la Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa.
De asemenea, europarlamentarii au atras atentia asupra diferentelor care exista in randul statelor membre vizavi de actiunile adoptate si asupra nevoii de a stabili o modalitate universala de a trata aceste probleme.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)