Comisia Europeana a lansat un raport prin care evalueaza eforturile anticoruptie depuse in cadrul Uniunii Europene, a anuntat recent Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE). Potrivit unor estimari, prejudiciile aduse anual economiei UE de catre coruptie reprezinta echivalentul a 1% din PIB-ul Uniunii, adica 120 miliarde euro, o suma cu putin mai mica decat bugetul anual al UE.
Incepand din 2013, Raportul anticoruptie va fi emis de catre Comisie la fiecare doi ani si va avea la baza informatii primite prin intermediul actualelor mecanisme de monitorizare, informatii de la experti independenti, de la societatea civila, precum si de la alte parti interesate.
Raportul va identifica tendintele si punctele slabe care necesita o solutie, va stimula schimbul de experienta inter pares si schimbul de cele mai bune practici.
Potrivit DAE, pachetul anticoruptie adoptat de Comisia Europeana cuprinde si o comunicare privind combaterea coruptiei in Uniunea Europeana in care sunt prezentate obiectivele raportului anticoruptie si se pledeaza pentru o mai mare concentrare a Uniunii asupra problemei coruptiei. In acelasi pachet se regaseste si decizia Comisiei de instituire a mecanismului UE de raportare in materie de anticoruptie, dar si un raport privind modalitatile de participare a Uniunii la Grupul de state impotriva Coruptiei, al Consiliului Europei (GRECO).
Masurile propuse de Comisia Europeana in acest pachet au drept scop combaterea ferma a prejudiciilor grave cauzate de coruptie pe plan economic, social si politic in cadrul societatilor europene.
Potrivit unor estimari, prejudiciile aduse anual economiei UE de catre coruptie reprezinta echivalentul a 1% din PIB-ul Uniunii, adica 120 miliarde euro, o suma cu putin mai mica decat bugetul anual al UE.
Pentru a se evita asemenea situatii, se propune imbunatatirea modului de implementare a instrumentelor juridice europene si internationale de lupta impotriva coruptiei.
„Mai mult decat atat, Comisia va propune spre sfarsitul acestui an, norme modernizate ale Uniunii privind confiscarea activelor obtinute din criminalitate, dar si strategii de ameliorare a investigatiilor in domeniul infractionalitatii financiare in statele membre in anul 2012. De asemenea, Comisia Europeana, alaturi de Europol, Eurojust, CEPOL si OLAF vor colabora mai strans astfel incat sa se imbunatateasca formarea functionarilor chemati sa aplice legea”, se mai precizeaza in comunicatul de presa publicat de DAE.
Alte masuri avute in vedere de Comisie sunt modernizarea normelor UE privind achizitiile publice, standardele contabile, precum si a normelor de audit pentru intreprinderile din UE.
Comisia va adopta in acest an si o strategie pentru combaterea fraudei, care afecteaza interesele financiare ale UE. Totodata, institutia va pune mai mult accent pe lupta anticoruptie in cadrul procesului de extindere a UE si in cadrul politicii de vecinatate.
Masurile adoptate la 6 iunie de Comisia Europeana fac parte dintr-un program amplu de protejare a economiei licite europene. Ele vor fi completate in toamna acestui an cu o noua propunere a Comisiei de creare a unui cadru juridic revizuit al UE privind confiscarea si recuperarea activelor provenite din criminalitate. La aceasta se va adauga un plan de actiune care sa duca la imbunatatirea modului de culegere a datelor statistice privind criminalitatea.
Comentarii articol (0)