Primele aprecieri ale autoritatilor de la Bucuresti privind proiectul de raport al Comisiei Europene sunt ca analiza Bruxellesului este una corecta. In documentul privind starea justitiei din Romania, Comisia Europeana vorbeste despre "nevoia de progrese" in special in combaterea coruptiei si critica atat parlamentul, cat si instantele pentru blocarea unor mari dosare.
In opinia Bruxellesului, desi Directia Anticoruptie ar fi continuat "sa arate rezultate pozitive in cazurile de coruptie la nivel inalt", nu s-a inregistrat "nici un progres real in zece cazuri cheie implicand fosti ministri".
Pentru Comisia Europeana "aceasta se datoreaza partial faptului ca parlamentul a blocat investigarea si partial faptului ca aceste cazuri au fost respinse de Inalta Curte de Casatie si Justitie".
Comentand documentul, ministrul justitiei, Catalin Predoiu, spune la BBC ca se asteapta ca acesta sa fie "echilibrat si obiectiv".
Domnul Predoiu refuza insa sa comenteze criticile care privesc parlamentul sau instantele si spune ca atat cat a intrat in atributiile ministerului s-a rezolvat.
Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, spune ca ministerul sau va redacta, cum cere Bruxellesul,
noile coduri, penal, civil si de procedura,
in lipsa carora se spune in avertismentul Comisiei Europene: "
corpul judiciar va da dovada de reticenta in a-si continua cazurile, dat fiind ca este neclar daca probele adunate azi vor fi acceptabile maine".
In fine, intrebat de BBC ce decizie va lua in privinta conducerii Directiei Anticoruptie, al carei mandat va expira, ministrul justitiei a insistat ca doreste, printre altele, "continuitate".
Recent, tot la BBC, seful DNA, Daniel Morar, a carui institutie este apreciata pozitiv in raport, declara ca vrea sa ramana la conducerea DNA.
Revenind la raport, acesta constata asadar ca Inalta Curte de casatie si Justitie ar fi respins marile dosare de coruptie.
Tot instanta suprema e criticata in proiectul de raport pentru ca nu ar fi reusit sa
unifice practica judecatoreasca in dosarele de coruptie: in cazuri identice se dau verdicte total diferite.
Intervievat la BBC, judecatorul Horatiu Dumbrava, membru al Uniunii Nationale a Judecatorilor, admite ca uneori instantele dau verdicte diferite si ca uneori Inalta Curte nu reuseste sa aduca la un numitor comun aceste verdicte.
Dar in marile dosare, vina principala ar purta-o clasa politica, apreciaza domnul Dumbrava.
Judecatorul Horatiu Dumbrava mai spune la BBC ca aceeasi clasa politica trebuie sa dea dovada de "vointa" ceruta si de Bruxelles nu doar o data si aceasta prin adoptarea unor legi si a unor coduri clare, care sa deblocheze justitia si lupta anticoruptie.
Asadar, in proiectul de raport, Comisia Europeana cere "
depolitizarea luptei anticoruptie" si cere clasei politice sa lase investigatiile in marile dosare sa-si urmeze cursul, dupa ce au fost "blocate de parlament".
Comentarii articol (0)