Comisia Europeana (CE) a data publicitatii, joi, Raportul privind progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare. Raportul CE mentioneaza ca ritmul progreselor nu a fost mentinut si sugereaza ca "autoritatile romane sa se reincadreze pe linia dinamica a reformarii sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei".
Ce spune raportul CE?
Cu toate ca au fost cateva semnale pozitive in reforma judiciara, rezultatele sunt dificil de demonstrat, sustine CE.
CE remarca, totodata, ca Guvernul a finalizat proiectul de modificare a proiectului existent de Cod civil, un proiect de Cod penal si proiectele de Coduri de procedura penala si de procedura civila, insa acestea nu au fost inca adoptate.
Intentiile Consiliului Superior al Magistraturii de a accepta sa isi asume intr-o mai mare masura reforma sistemului de justitie sunt incurajatoare, dar acestea trebuie transpuse in fapte.
In plus, sunt asteptate in continuare imbunatatiri in domenii care privesc: accesul la jurisprudenta si unificarea acesteia, o mai mare raspundere a magistratilor, resursele umane si gestionarea sistemului judiciar.
CE mai arata ca Agentia Nationala de Integritate si-a constituit un istoric operational de cazuri, care trebuie mentinut. ANI va trebui sa demonstreze ca este capabila sa isi extinda anchetele fara interferente exterioare si beneficiind de cooperarea deplina a altor autoritati de stat.
DNA, parcurs pozitiv/ Parlamentul, criticat
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a continuat sa inregistreze un parcurs pozitiv si stabil de instrumentare a cazurilor de coruptie la nivel inalt, sustine Executivul european.
Pe de alta parte, anchetarea anumitor cazuri de coruptie la nivel inalt este in continuare blocata de Parlamentul roman, dupa cum se arata in Raportul CE.
In plus, stabilitatea cadrului anticoruptie din Romania a intampinat "mai multe dificultati majore", prin initiativa Parlamentului de a modifica procedura de numire a procurorilor-sefi si prin incercarile repetate ale acestuia de modificare a Codul de procedura penala, "in scopul de a restrange in mod grav competentele organelor de urmarile penala".
"Romania trebuie sa contrabalanseze regresele din ultimele luni"
CE afirma ca este important ca autoritatile romane "sa se reincadreze pe linia dinamica a reformarii sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei, astfel incat sa contrabalanseze regresele din ultimele luni".
Potrivit Executivului european, aceasta inseamna, in special, adoptarea codurilor necesare pentru a moderniza sistemul juridic si pentru a demonstra, prin instrumentarea rapida a cazurilor de coruptie la nivel inalt, ca "sistemul juridic este capabil sa puna in aplicare legile intr-un mod independent si eficient".
Urmatoarea evaluare a progreselor care va fi efectuata de Comisie in vara anului 2009 va arata masura in care Romania a fost capabila sa remedieze deficientele din cadrul reformei sistemului judiciar si sa obtina rezultate convingatoare si concrete in lupta impotriva coruptiei.
"Romania trebuie sa demonstreze existenta unui sistem judiciar stabil si care sa functioneze autonom, capabil sa incerce sa sanctioneze cazurile de coruptie si sa mentina statul de drept", se arata in raport.
Predoiu: "Raportul poate fi apreciat ca fiind obiectiv si tehnic"
Imediat dupa publicarea Raportului CE, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu (foto), a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca "raportul poate fi apreciat ca fiind obiectiv si tehnic".
Ministrul Predoiu a sustinut ca obiectivul prioritar al Ministerului Justitiei, in anul 2009, ramane promovarea proiectelor de coduri si adoptarea acestora de catre Parlament.
Catalin Predoiu a facut referire si la strategia de resurse umane elaborate de Consiliul Superior al Magistraturii, care "trebuie revizuita in acord cu realitatile de pe teren".
"Codurile vor avea un impact major asupra acestei strategii, pentru ca prin ele se stabilesc competentele instantelor si parchetelor, dar si o noua arhitectura a cailor de atac. Este important sa rezolvam urgent problema locurilor vacante din sistem, 433 de posturi de judecatori si 344 de posturi de procurori in decembrie 2008, potrivit statisticilor CSM", a adaugat Predoiu.
"Este de asemenea important ca CSM sa continue politica de responsabilizarea a magistratilor, inclusiv printr-o noua politica de abordare si sanctionare a cazurilor de indisciplina si incalcare a deontologiei profesionale. CE priveste cu interes activitatea inspectiei judiciare, eficienta acestor inspectii, dar si asigurarea reprezantativitatii teritoriale a inspectorilor", a mai afirmat ministrul Catalin Predoiu.
Obiectivele Romaniei, in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare
In cadrul Mecanismului de cooperare si verificare, Romania are urmatoarele obiective de referinta:
1. Asigurarea unei transparente si eficiente sporite a actului de justitie, in special prin consolidarea capacitatii si raspunderii Consiliului Superior al Magistraturii. Raportarea si monitorizarea impactului noilor coduri de procedura civila si de procedura penala.
2. Instituirea, dupa cum a fost prevazut, a unei agentii de integritate cu responsabilitati legate de verificarea averii, a incompatibilitatilor si a potentialelor conflicte de interese, care sa emita hotarari cu caracter obligatoriu pe baza carora sa se poata aplica sanctiuni disuasive.
3. Pe baza progreselor inregistrate pana in prezent, continuarea realizarii unor anchete profesionale si impartiale in cazul sesizarilor de coruptie la nivel inalt.
4. Adoptarea unor masuri suplimentare de prevenire si lupta impotriva coruptiei, in special in administratia locala.
_________
Nota Avocatnet.ro:
Raportul CE vi-l prezentam integral, ca fisier atasat.
Comentarii articol (6)