In raportul prezentat ieri privind stadiul progreselor din justitie, Comisia Europeana considera ca Romania trebuie sa recurga mai putin la ordonante de urgenta si ca, pentru a oferi stabilitate cadrului juridic in care pot fi demarate anchetele, Guvernul ar trebui sa finalizeze noul Cod de procedura penala (CPP) si sa faca progrese in ceea ce priveste proiectul de Cod penal .
Potrivit raportului Comisiei Europene (CE),
ordonantele de urgenta creaza suprapuneri si contradictii si cauzeaza
vicii procedurale in ceea ce priveste punerea in aplicare a legii.
Pe de alta parte,
jurisprudenta inconsecventa a instantelor superioare duce la insecuritate juridica. Toti acesti factori slabesc sistemul judiciar si duc, adesea, la hotarari judecatoresti indulgente si la suspendarea frecventa a sentintelor. Acest lucru este problematic mai ales in cazurile de coruptie, se arata in raportul Comisiei.
In plus, Comisia avertizeaza ca modificarile controversate la ordonanta de urgenta de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala in vigoare, introduse de catre Parlament, ar restrictiona grav realizarea unei anchete aprofundate.
CSM, lent in deciziile disciplinare
In ceea ce priveste Consiliul Superior al Magistraturii, Comisia considera ca , desi rolul acestuia este bine stabilit, nu si-a exercitat inca, in totalitate, mandatul in mod consecvent, in special in ceea ce priveste
anchetele proactive in cazurile disciplinare. Comisia este de parere ca de cele mai multe ori,
sanctiunile pe care le-a impus au fost
minore.
Bila alba pentru DNA
Privind activitatea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), raportul a fost unul pozitiv. Cu toate acestea, CE a atras atentia asupra faptului ca, desi DNA-ul continua sa inregistreze frecvent rezultate in ceea ce priveste urmarirea penala a cazurilor de coruptie la nivel inalt, sentintele judecatoresti sunt in continuare indulgente si inconsecvente.
Recomandari ale Comisiei
Pentru a oferi stabilitate cadrului juridic in care pot fi demarate anchetele, Guvernul ar trebui sa finalizeze noul Cod de procedura penala (CPP) si sa faca progrese in ceea ce priveste proiectul de Cod penal. Astfel, s-ar institui un cadru mai clar si mai
eficace pentru activitatea penala si s-ar permite imbunatatirea cooperarii cu alte state membre, considera Executivul european.
Raportul subliniaza faptul ca este nevoie de un angajament mai ferm din partea institutiilor judiciare cheie in ceea ce priveste realizarea reformei: CSM trebuie sa intreprinda demersuri in vederea unei mai mari transparente si eficiente a sistemului judiciar, precum si in vederea imbunatatirii propriei raspunderi.
Acesta trebuie sa adopte o
pozitie neechivoca in ceea ce priveste
combaterea coruptiei la nivel inalt in contextul actualei dezbateri politice controversate din Parlament.
In plus, este necesara mai multa consecventa si coerenta in pregatirea si aplicarea legilor. Comisia sfatuieste, de asemenea, consultarea opiniei publice in vederea pregatirii legilor.
Mai mult, pentru a dezvolta capacitatea administrativa a sistemului judiciar si pentru a rezolva lipsa importanta de personal din cadrul Ministerului Public, Comisia este de parere ca
trebuie imbunatatit sistemul de recrutare, in vederea atragerii unui
personal cu calificari adecvate.
Comentarii articol (0)