Potrivit unui document publicat miercuri pe site-ului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, Ministerul Justitiei a solicitat Camerei Notarilor Publici Bucuresti sa revoce Decizia nr. 160/2008 prin care s-a recomandat notarilor publici sa nu autentifice procuri de vanzare in care mandanti sunt persoane fizice si, totodata, sa nu autentifice acte de instrainare care au la baza procuri de vanzare in care mandanti sunt persoane fizice.
Conform aceluiasi document, Ministerul Justitiei considera ca Decizia nr. 160/2008, emisa la jumatatea lunii iunie, contravine Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995.
Masura nelegala
Decizia nr. 160/2008 are un caracter provizoriu. Prevederile acesteia “inceteaza pe data intrarii in vigoare a procedurii de verificare a actelor de identitate de catre notarii publici la structurile Ministerului Internelor si Reformei Administrative."
In schimb, Ministerul Justitiei sustine ca "legislatia nu prevede obligativitatea unei proceduri de verificare a actelor de identitate de catre notarii publici la structurile Ministerului de Interne si Reformei Administrative, astfel ca refuzul sau abtinerea de la incheierea de procuri si acte de vanzare-cumparare pe acest motiv este nelegala".
Astfel, Ministerul Justitiei a cerut revocarea deciziei sau modificarea acesteia, in sensul limitarii situatiilor de refuz la cazurile expres prevazute de lege.
Decizie mentinuta
Colegiul Director al Camerei Notarilor Publici Bucuresti a analizat sesizarea Ministerului Justitiei, in cadrul sedintelor din 3 si 17 iulie, si a hotarat mentinerea Deciziei nr. 160/2008.
Substituiri de identitate si procuri false
Avocatnet.ro a solicitat Camerei Notarilor Publici Bucuresti sa prezinte motivele emiterii acestei decizii. Din informatiile furnizate, rezulta ca notarii s-au confruntat cu sute de cazuri de substituiri de identitate sau de prezentare de procuri false, atat in in 2007, cat si in primele sase luni ale acestui an.
"Noi consideram ca detinem informatii doar despre varful aisbergului. O dimensiune reala a acestui fenomen, despre care presa ne relateaza, mult prea des, din pacate, este detinuta doar de institutiile abilitate al Ministerului de Interne si Reformei Administrative", a afirmat presedintele Colegiului Director al Camerei Notarilor Publici, Doina Rotaru.
"Legea nr. 36/1995 prevede obligatia notarului public de a stabili identitatea solicitantului de servicii notariale, iar Decizia nr. 160/2008 devine incidenta in situatia in care notarul public nu poate stabili identitatea, fara echivoc", a adaugat Doina Rotaru.
Avocatii nu sunt vizati
Avand in vedere ca decizia nu face distinctie intre categoriile de mandanti, aceasta ii putea viza si pe avocati, insa, Camera Notarilor Publici Bucuresti exclude aceasta posbilitate.
"Nu se pune problema ca notarii publici sa nu ia in considerare, in conditiile legii, delegatiile avocatiale, care le sunt prezentate potrivit formularului tipizat folosit de membrii Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si care este cunoscut de notari", a afirmat Doina Rotaru, presedintele Colegiului director al Camerei.
________________
AvocatNet.ro a mai publicat pe aceeasi tema:
Camera Notarilor Publici Bucuresti:
Procurile de vanzare in care mandanti sunt persoane fizice nu vor fi autentificate
Comentarii articol (7)