Ministerul Muncii a aprobat noi formulare care vizeaza plata comisioanelor percepute de Inspectoratele Teritoriale de Munca (ITM) de la angajatori, din fondul lunar de salarii, pentru completarea si pastrarea carnetelor de munca ale angajatilor.
Prin Ordinul nr. 449/2008, Ministerul Muncii si Egalitatii de Sanse a aprobat o serie de formulare care vizeaza comisioanele percepute de catre Inspectoratele Teritoriale de Munca pentru completarea si pastrarea carnetelor de munca ale salariatilor, precum si pentru verificarea si certificarea legalitatii inregistrarilor, in cazul angajatorilor autorizati sa pastreze si sa completeze carnetele de munca.
Ordinul Ministerului Muncii nr. 449/2008 a fost
publicat in Monitorul Oficial Partea I, nr. 568/2008, Partea I nr. 568 din
28 iulie 2008, prin care s-au aprobat modelele urmatoarelor formulare:
-
Certificat de atestare a debitelor cu privire la comisionul datorat de angajatori (se elibereaza de catre ITM pentru evidentierea debitelor cu privire la comisionul datorat de catre angajator si este valabil 30 de zile; se intocmeste in doua exemplare, dintre care unul ramane la solicitant/debitor, iar celalalt ramane la ITM care il elibereaza);
-
Decizie referitoare la obligatiile de plata accesorii aferent comisionului datorat (se utilizeaza de catre organul de control cu atributii de inspectie fiscala la stabilirea obligatiilor de plata accesorii; se intocmeste in doua exemplare, dintre care unul va fi transmis contribuabilului, iar celalalt va ramane la dosarul fiscal al contribuabilului; poate fi contestata in termen de 30 de zile de la data comunicarii, la inspectoratul teritorial de munca emitent);
-
Decizie privind nemodificarea bazei de impunere (se utilizeaza de catre organul de control cu atributii de inspectie fiscala; se intocmeste in doua exemplare, din care unul va fi transmis contribuabilui, iar celalalt va ramane la dosarul dosarul fiscal al contribuabilului; la Decizie se va anexa Raportul de inspectie fiscala; poate fi contestata in termen de 30 de zile de la data comunicarii, la inspectoratul teritorial de munca emitent);
-
Decizie de impunere din oficiu (se va utiliza de catre organul de control cu atributii de inspectie fiscala la stabilirea obligatiilor fiscale ale contribuabilului; se va intocmi in doua exemplare, dintre care unul va fi transmis contribuabilului, iar celalalt va ramane la dosarul fiscal al contribuabilului; poate fi contestata in termen de 30 de zile de la data comunicarii, la inspectoratul teritorial de munca emitent).
ITM: Comisioane de 0,25% si 0,75% din fondul lunar de salarii
Potrivit Legii nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, republicata, inspectoratele teritoriale de munca percep un comision stabilit astfel:
a)
0,75% din fondul lunar de salarii, angajatorilor carora le pastreaza si le completeaza carnetele de munca;
b)
0,25% din fondul lunar de salarii, constand in verificarea si certificarea legalitatii inregistrarilor efectuate de catre angajatori, in cazul celor autorizati de ITM sa pastreze si sa completeze carnetele de munca ale salariatilor.
Conform aceleiasi legi, angajatorii sunt obligati sa calculeze comisionul si
sa depuna lunar la inspectoratul teritorial de munca o declaratie fiscala privind stabilirea comisionului. Plata comisionului si depunerea declaratiei se vor efectua pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care este datorat.
Modelul Declaratiei fiscale privind stabilirea comisionului datorat de angajatori folosit este cel aprobat prin Ordinul Ministerului Muncii nr. 100/2006, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 184 din 27 februarie 2006.
Impunere din oficiu, in cazul nedepunerii Declaratiei fiscale
Nedepunerea declaratiei fiscale da dreptul organului fiscal sa stabileasca din oficiu comisionul datorat de angajatori. Decizia de impunere din oficiu reprezinta titlul de creanta si constituie instiintare de plata, conform legii. Decizia poate fi contestata in termen de 30 de zile de la data comunicarii, la inspectoratul teritorial de munca emitent.
Comisioanele vor fi platite in functie de data comunicarii, astfel:
- daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 1-15 din luna, termenul de plata este pana la data de 5 a lunii urmatoare;
- daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 16-31 din luna, termenul de plata este pana la data de 20 a lunii urmatoare.
Comentarii articol (10)