Ministerul Muncii si Banca Nationala a Romaniei au elaborat noi norme privind privind acordarea din bugetul asigurarilor pentru somaj de credite in conditii avantajoase, respectiv fonduri nerambursabile, intreprinderilor mici si mijlocii, unitatilor cooperatiste, intreprinderilor familiale si persoanelor fizice care desfasoara in mod independent activitati economice.
Potrivit
Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se pot acorda, din bugetul asigurarilor pentru somaj,
credite in conditii avantajoase pentru
crearea de noi locuri de munca prin infiintarea sau dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, intreprinderi familiale, precum si activitati independente desfasurate de persoane fizice autorizate.
De asemenea, Legea 76/2002 prevede ca se pot acorda si
fonduri nerambursabile din bugetul asigurarilor de somaj, in scopul crearii de noi locuri de munca.
Fondurile se acorda pentru infiintarea sau dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale, precum si activitati independente desfasurate de persoane fizice autorizate, care isi desfasoara activitatea in localitati confruntate cu fenomene de saracie si excluziune sociala din cauza nivelului ridicat al somajului.
Norme comune ale Ministerului Muncii si ale BNR
Pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 76/2002, Ministerul Muncii si Banca Nationala a Romaniei au elaborat
normele comune 1557/8 din 2008, care au fost publicate in Monitorul Oficial Partea I nr. 569 din
29 iulie 2008.
Creditele in conditii avantajoase si fondurile nerambursabile se acorda in baza unor
proiecte de fezabilitate, proportional cu numarul de locuri de munca ce vor fi create. Creditele se vor acorda cu o
dobanda de 50% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.
Perioada maxima in care creditul acordat trebuie sa fie
rambursat este:
a)
de 3 ani, in cazul creditelor acordate pentru finantarea cheltuielilor de capital;
b)
de un an, in cazul creditelor acordate pentru finantarea stocurilor de materii prime si materiale.
In cadrul termenului de rambursare, la creditul pentru cheltuielile de capital se poate include, la cererea solicitantului de credit, si o perioada de gratie de pana la 6 luni.
Tipuri de investitii si cheltuieli eligibile
Creditele, respectiv fondurile nerambursabile se vor acorda pentru:
a) finantarea stocurilor de materii prime, materiale si obiecte de inventar sau a altor nevoi privind activitatea curenta, conform
specificatiilor din studiul de fezabilitate;
b) cheltuieli de capital, respectiv: utilaje si echipamente, instalatii de lucru, constructii speciale, constructii, amenajari si dotari, mijloace de transport, calculatoare si altele asemenea;
c) finantarea investitiilor complexe care necesita finantarea concomitenta a stocurilor de materii prime si a cheltuielilor de capital, potrivit prevederilor din studiul de fezabilitate.
Pentru beneficiarii de credite sau de fonduri nerambursabile
contributia beneficiarului trebuie sa fie de cel putin
25% din valoarea proiectului de fezabilitate depus.
Aportul propriu poate fi constituit din lichiditati inregistrate in contul curent al solicitantului si/sau bunuri (terenuri, cladiri, echipamente, software si capital circulant) legate de investitie, care fac parte din planul de finantare a proiectului (devizul general) cuprins in studiul de fezabilitate, indiferent de momentul si de modul legal al dobandirii acestora, si sunt considerate investitie initiala.
Beneficiarul de credit, precum si beneficiarul de fonduri nerambursabile vor incheia un
contract privind crearea de noi locuri de munca, ocuparea si mentinerea acestora cu
agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti, in care sunt trecute atat obligatiile beneficiarului, cat si obligatiile agentiilor si sanctiunile aplicabile in cazul nerespectarii obligatiilor.
Comentarii articol (0)