Situatia prezentata de userul forumului
In anul 2001, o persoana a avut un abonament la o companie de telefonie mobila, care a fost inchis corect. Insa, in decembrie 2007 aceasta a primit o somatie de plata de la KSI prin care se cere achitarea o factura restanta de 75 ron +300 de dolari taxa de reziliere a contractului.
Persoana respectiva nu mai are nici un fel de chitanta sau act din acea perioada.
Pe de alta parte, aceasta persoana stie ca, dupa 3 ani (daca nu s-a luat nici o masura) fapta se prescrie. Insa, cei de la KSI continua sa sune si sa trimita notificari, iar daca initial se cereau 1100 ron, in martie au zis cerut 600, iar, recent au trimis un sms in care au solicitat 145 de lei.
Aceasta persoana a raspuns de fiecare data si a acceptat sa achite asa-zisa factura de 75 ron plus penalizarile de rigoare, dar nu si cei 300 de dolari, avand in vedere ca in 7 ani nu i s-a comunicat nimic.
Intrebarile userului
Intrebarea este legata de prescriere. Acesta a citit pe diverse site-uri ca daca se achita 1 ban, inseamna ca se recunoaste datoria si se anuleaza prescrierea. Este adevarat? Sau se aplica doar in cazul in care plata se face inainte de prescriere? Userul se tema ca, odata cu achitarea a 145 ron, sa fie dat in judecata pentru cei 300 dolari. Acesta vrea sa expedieze prin fax urmatoarea solicitare:
”Va rog sa-mi puneti la dispozitie documentele care atesta acest fapt. Ca atare va solicit sa-mi trimiteti:
- o copie a contractului de abonament,
- o copie a facturii restante,
- o adresa din care sa rezulte suma care ar trebui achitata pentru stingerea totala a debitului,
- copii ale documentelor care dovedesc actiunile intreprinse pentru recuperarea debitului, de la momentul inregistrarii acestuia (2001 - pana in prezent),
- o copie a contractului de cesiune a creantei de la Orange catre dumneavoastra;
- o copie a notificarii ce trebuia emisa catre mine cu privire la faptul ca s-a facut aceasta cesiune, cat si dovada ca aceasta notificare a fost trimisa.”
Influenteaza acest lucru prescrierea? Presupune recunoasterea debitului?
De asemenea, acestia au mai trimis o somatie semnata de un avocat prin care aduceau la cunostinta ca vor incepe sa calculeze penalizari pe fiecare zi, pana achita debitul. Se poate asa ceva pentru ceva care practic nu exista (daca s-a prescris) ?
Se mai poate face asa ceva dupa atata timp? Daca aceasta persoana detine un autoturism, se poate aplica executarea silita?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema
In primul raspuns oferit se considera ca, daca asa-zisul debit este din anul 2001, atunci el este sigur prescris. Notificarile nu intrerup termenul de prescriptie si nici solicitarile de a se detalia debitul, ci doar o plata efectuata in cei trei ani ar putea intrerupe prescriptia.
O alta persoana considera ca, in materia prescriptiei, notificarile(demersuri) facute in acel termen de trei ani, se prelungeste, iar termenul de prescriptie se suspenda din motive prevazute de lege.
Aceasta afirmatie este contrazisa de un alt user. Acesta enumera cazurile prevazute de lege in care prescriptia se intrerupe , anume:
Prescriptia se intrerupe:
a) prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia;
b) prin introducerea unei cereri de chemare in judecata ori de arbitrare, chiar daca cererea a fost introdusa la o instanta judecatoreasca, ori la un organ de arbitraj, necompetent;
c) printr-un act incepator de executare.
Prescriptia nu este intrerupta, daca s-a pronuntat incetarea procesului, daca cererea de chemare in judecata sau executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat, ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea.
Acelasi user considera ca plata celor 145 de lei ar insemna o recunoastere a datoriei, iar daca creditorul nu renunta expres la dobanzi, penalitati si altele, atunci in inca 3 ani poate aparea surpriza ca i le vor cer din nou, pe toata perioada scursa. In final recomanda, sa nu se plateasca nimic, dat fiind faptul ca nu se mai pune acum problema daca a fost de rea-credinta sau nu.
Asteptam opnia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (4)