avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 234 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriere datorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriere datorie

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi profesioniste legate de problema mea. Am avut in 2001 un abonament la Orange pe care stiu ca l-am inchis corect. In decembrie 2007 am primit o somatie de plata de la KSI prin care mi se cere sa achit o factura restanta de 75 ron +300 $ taxa de reziliere a contractului(cica nu l-am respectat). Problema este ca eu nu mai am nici un fel de chitanta sau act din acea perioada. Din cate stiu eu, dupa 3 ani (daca nu s-a luat nici o masura) fapta se prescrie. Insa cei de la KSI continua sa ma sune si sa-mi trimita notificari. si daca initial imi cereau 1100 ron, prin martie au zis sa le dau 600, iar acum am primit un sms prin care imi comunica o super oferta, adica 145 ron. Eu chiar nu sunt un rau platnic, dovada ca le-am raspuns de fiecare data si le-am dat noul meu nr de mobil, dar le-am spus ca daca e...le achit asa zisa factura de 75 ron plus penalizarile de rigoare, dar cei 300$ nu cred ca sunt problema mea, avand in vedere ca in 7 ani nimeni nu mi-a spus nimic. Intrebarea mea este legata de prescriere. Am citit pe diverse site-uri ca daca achit 1 ban, inseamna ca recunosc datoria si se anuleaza prescrierea. Este adevarat? sau se aplica doar in cazul in care plata se face inainte de prescriere. Ma tem ca o sa le achit cei 145 ron si apoi sa ma trezesc ca ma dau in judecata pentru cei 300$. Eu vreau sa le trimit urmatoarea solicitare pe fax:

Va rog sa-mi puneti la dispozitie documentele care atesta acest fapt. Ca atare va solicit sa-mi trimiteti:
- o copie a contractului de abonament,
- o copie a facturii restante,
- o adresa din care sa rezulte suma care ar trebui achitata pentru stingerea totala a debitului,
- copii ale documentelor care dovedesc actiunile intreprinse pentru recuperarea debitului, de la momentul inregistrarii acestuia (2001 - pana in prezent),
- o copie a contractului de cesiune a creantei de la Orange catre dumneavoastra,
- o copie a notificarii ce trebuia emisa catre mine cu privire la faptul ca s-a facut aceasta cesiune, cat si dovada ca aceasta notificare a fost trimisa.


Influenteaza acest lucru prescrierea? Presupune recunoasterea debitului?

Mi-au mai trimis o somatie semnata de un avocat prin care imi aduceau la cunostinta ca vor incepe sa-mi calculeze penalizari pe fiecare zi, pana achit debitul. Se poate asa ceva? pentru ceva care practic nu exista (daca s-a prescris)

Avand in vedere cele relatate mai sus, are rost sa-mi fac griji? Mai pot sa faca ceva dupa atata timp? Detin un autoturism, se poate aplica executarea silita?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:27, 15 August 2008
Daca asa-zisul debit este din anul 2001, e prescris. Notificarile nu intrerup termenul de prescriptie si nici solicitarile dvs. de a va detalia debitul.
Doar o plata efectuata de dvs.in cei trei ani, intrerupe prescriptia.
Ce cunosc eu din materia prescriptiei, notificarile(demersuri) facute in acell termen de trei ani, se prelungeste! El, (termenul de prescriptie) se suspenda din motive prevazute de lege! Altfel, legislatia romaneasca este "draguta" numai cu "oameni destepti"! Traim in Romania,tara europeana!
Deci daca achit cei 145 ron acum, nu mai au ce sa faca, nu mai pot sa revina asupra clauzelor contractuale. Vreau sa achit acesti bani, pentru a le demonstra ca nu sunt rau platnic, cum sustin ei si gata sa ma lase in pace.

Va multumesc pentru raspuns.!
"Mircea1482", atentie la ce platesti! De fapt, platesti baza,adica 145 de lei! Ai primit o somatie de executare a acelei creante? Vino cu date suplimentare!
tudorioan a scris:
Ce cunosc eu din materia prescriptiei, notificarile(demersuri) facute in acell termen de trei ani, se prelungeste! El, (termenul de prescriptie) se suspenda din motive prevazute de lege! Altfel, legislatia romaneasca este "draguta" numai cu "oameni destepti"! Traim in Romania,tara europeana!

Cunoasteti foarte gresit. Prescriptia se intrerupe numai in cazurile prevazute de lege, anume:

Art. 16 - Prescripţia se întrerupe:

a) prin recunoaşterea dreptului a cărui acţiune se prescrie, făcută de cel în folosul căruia curge prescripţia.

b) prin introducerea unei cereri de chemare în judecată ori de arbitrare, chiar dacă cererea a fost introdusă la o instanţă judecătorească, ori la un organ de arbitraj, necompetent;

c) printr-un act începător de executare.

Prescripţia nu este întreruptă, dacă s-a pronunţat încetarea procesului, dacă cererea de chemare în judecată sau executare a fost respinsă, anulată sau dacă s-a perimat, ori dacă cel care a făcut-o a renunţat la ea.

Alte discuții în legătură

Probleme cu societate recuperare datorii Tempo Tempo Am primit de curand de la EOS KSI ROMANIA SRL o instiintare in legatura cu un debit pe care il am la Orange (la fostul Dialog de fapt) din anul 2001. Debitul ... (vezi toată discuția)
Factura orange neachitata in 2001! lorybebe lorybebe Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat in legatura cu o factura neachitata in termen emisa de Orange Romania in 2001 in valoare de 126.18 ron! Aceasta datorie a ... (vezi toată discuția)
Datorie fictiva la orange stancu_g stancu_g Buna ziua, Am o problema cu compania de telefonie mobila ORANGE. Am avut un abonament facut la aceasta firma in anul 2000, contract ce l-am reziliat prin ... (vezi toată discuția)