Propunerea SGG de modificare a Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei prevede ca Regia Autonoma "Monitorul Oficial" (RAMO) sa realizeze "si un produs electronic, accesibil pe Internet, care este destinat exclusiv informarii gratuite a persoanelor fizice asupra actelor ce se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.”
Potrivit proiectului de Ordonanta elaborat de SGG, aparitiile publicatiei Monitorul Oficial al Romaniei anterioare intrarii in vigoare a ordonantei se vor transpune in format electronic de catre RAMO, in baza unui program aprobat de secretarul general al Camerei Deputatilor si in limita sumelor aprobate prin bugetul anual al Camerei Deputatilor.
In prezent, RAMO percepe tarife pentru editiile Monitorului Oficial editate atat in format tiparit cat si electronic, care variaza intre 90 de lei si 1670 de lei. Astfel, pentru editiile tiparite ale Monitorului Oficial, Regia incaseaza 150 de lei pentru un abonament pe o luna, 428 de lei pentru un abonament trimestrial si 1670 de lei pentru un abonament anual. In schimb, pretul editiilor in format electronic este mai mic, fiind de 90 de lei pentru un abonament lunar si de 960 de lei pentru un abonament anual.
Conform notei de fundamentare a proiectului de Ordonanta "in aproape toate tarile membre UE, continutul publicatiilor oficiale este accesibil si pe Internet, gratuit, in scopul informarii, iar costul publicarii este suportat de emitenti sau din alocatii bugetare."
Emitentii vor plati tarife de publicare
Cheltuielile determinate de publicarea actelor in Monitorul Oficial al Romaniei, partile I–VII, se vor suporta de catre emitenti, pe baza tarifelor aprobate anual de Camera Deputatilor, potrivit unei alte prevederi incluse in proiectul de Ordonanta.
Astfel, printre actele care nu se vor mai publica gratuit se numara legile, decretele presedintelui, deciziile curtii constitutionale, hotararile Guvernului.
_______________
Proiectul de Ordonanta poate fi vizualizat integral, aici.
Comentarii articol (7)