Hotararea Guvernului nr. 896/2008 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 445/2002, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 627 din 28.08.2008.
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Articol unic. - Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 445/2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 346 din 24 mai 2002, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3 - Regimul juridic al frontierei interne cuprinde reglementarile cu privire la eliminarea controlului la frontiera comuna sau in aeroporturile ori porturile deschise traficului international de persoane si de marfuri, pentru persoanele, marfurile si serviciile apartinand statelor parti la Acordul dintre guvernele statelor Uniunii Economice a Belgiei, Olandei si Luxemburgului, Republicii Federale Germania si Republicii Franceze privind eliminarea treptata a controalelor la frontierele lor comune, semnat la 14 iunie 1985, precum si la Conventia de punere in aplicare a Acordului Schengen din 14 iunie 1985 dintre guvernele statelor din Uniunea Economica Benelux, Republicii Federale Germania si Republicii Franceze privind eliminarea treptata a controalelor la frontierele comune, adoptata la Schengen la 19 iunie 1990."
2. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 4. - Regimul juridic al frontierelor interne se aplica la data stabilita prin decizie a Consiliului Uniunii Europene de eliminare a controalelor la frontierele interne."
3. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5. - Regimul juridic al frontierei externe cuprinde reglementarile cu privire la frontiera de stat din Regulamentul CE nr. 562/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 15 martie 2006 privind crearea unui cod comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulatii a persoanelor peste frontiere - Codul frontierelor Schengen si legislatia interna, care se aplica frontierelor comune terestre, aeroporturilor si porturilor deschise traficului international de persoane si de marfuri, in relatia cu statele cu care Romania nu are regim de frontiera interna."
4. La articolul 6, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(6) Accesul, circulatia si desfasurarea diferitelor activitati in fasia de protectie a frontierei de stat, in terenul situat intre aceasta si linia de frontiera, in insulele si ostroavele din apele de frontiera, precum si in apele de frontiera se stabilesc, conform legii, prin hotarare a consiliului local, cu consultarea prealabila, daca este cazul, a operatorilor economici sau a institutiilor care desfasoara activitati specifice in aceasta zona si cu avizul formatiunii locale a politiei de frontiera."
5. La articolul 8, alineatele (1) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Trecerea peste frontiera de stat a persoanelor, a mijloacelor de transport cu care acestea se deplaseaza si a bunurilor de folosinta personala se face prin punctele de trecere a frontierei de stat deschise traficului international si punctele de mic trafic, denumite in continuare puncte de trecere, in conditiile stabilite de lege.
...............................................................................................................................
(3) Punctele de trecere deschise traficului international si punctele de mic trafic sunt prevazute in anexa nr. 1."
6. Articolul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 9. - In cazurile prevazute de Regulamentul (CE) nr. 562/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 15 martie 2006 privind crearea unui cod comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulatii a persoanelor peste frontiere - Codul frontierelor Schengen ori prin documentele bilaterale incheiate de Romania cu alte state, trecerea frontierei de stat se poate face prin alte locuri decat cele prevazute in anexa nr. 1."
7. La articolul 10 alineatul (4), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) zona de tranzit, asa cum aceasta este definita la art. 2 lit. n) din Legea nr. 122/2006 privind azilul in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare."
8. La articolul 12, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) In punctele de trecere a frontierei aeroportuare eliberarea permiselor de acces pentru zona supusa regimului de control al politiei de frontiera, asa cum aceasta este definita la art. 4 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2001, aprobata cu modificari prin Legea nr. 243/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se va face numai cu avizul prealabil al sefului punctului de trecere a frontierei."
9. Dupa articolul 12 se introduce un nou articol, articolul 12
1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 12
1. - (1) In perimetrul punctelor de trecere prevazute la art. 8 alin. (3) se pot desfasura si alte activitati decat cele legate de efectuarea controlului de frontiera, cu avizul prealabil al sefului directiei teritoriale a politiei de frontiera competente sau al sefului structurii de coordonare a punctelor de trecere aeroportuare, al autoritatilor administratiei publice locale si al altor autoritati prevazute de lege, dupa caz.
(2) Conditiile de eliberare a avizului prealabil de catre seful directiei teritoriale a politiei de frontiera competente sau de catre seful structurii de coordonare a punctelor de trecere aeroportuare, precum si obligatiile persoanelor avizate sunt cele stabilite in anexa nr. 2."
10. La articolul 14, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Dupa terminarea controlului de frontiera seful punctului de trecere ia masuri pentru verificarea zonei de tranzit. In situatia in care sunt descoperite persoane aflate ilegal in aceasta zona, ia masuri de verificare a situatiei acestora. Strainii aflati in zonele de tranzit care nu indeplinesc conditiile de intrare in Romania sunt returnati pe teritoriul statului vecin sau sunt imbarcati pe navele ori aeronavele de pe care au debarcat, in vederea returnarii lor in statul de unde au fost imbarcati, in conditiile stabilite prin legislatia privind regimul strainilor in Romania."
11. La articolul 14, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(5) In situatia in care strainii aflati in zonele de tranzit, care nu indeplinesc conditiile de intrare in Romania, isi manifesta dorinta in scris sau verbal pentru acordarea unei forme de protectie in Romania, seful punctului de trecere procedeaza potrivit prevederilor Legii nr. 122/2006, cu modificarile si completarile ulterioare."
12. Articolul 17 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 17. - Toate persoanele care trec frontiera de stat sunt supuse controlului minim pentru stabilirea identitatii. Cerintele controlului minim se stabilesc de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, in conformitate cu prevederile Regulamentului CE nr. 562/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 15 martie 2006 privind crearea unui cod comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulatii a persoanelor peste frontiere - Codul frontierelor Schengen."
13. Articolul 18 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 18. - (1) Strainii care provin din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene sunt supusi controalelor amanuntite la trecerea frontierei de stat, in conditiile stabilite de Regulamentul CE nr. 562/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 15 martie 2006 privind crearea unui cod comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulatii a persoanelor peste frontiere - Codul frontierelor Schengen.
(2) Verificarea mijloacelor de transport, a marfurilor si bunurilor ce il insotesc se face cu respectarea prevederilor Legii nr. 86/2006 privind Codul vamal al Romaniei."
14. La articolul 21, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 21. - (1) Persoanelor care se bucura de dreptul comunitar la libera circulatie, mentionate la art. 2 pct. 5) din Regulamentul CE nr. 562/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 15 martie 2006 privind crearea unui cod comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulatii a persoanelor peste frontiere - Codul frontierelor Schengen, li se efectueaza controlul minim pentru stabilirea identitatii, politistul de frontiera permitand intrarea sau iesirea acestora in/din tara fara alte formalitati.
(2) In aplicarea regimului de frontiera externa, dupa efectuarea controlului amanuntit potrivit art. 18, daca sunt indeplinite toate conditiile prevazute de lege, politistul de frontiera permite intrarea sau iesirea in/din tara a persoanei si, dupa caz, aplica stampila de intrare sau de iesire pe documentul de trecere a frontierei de stat sau pe formularul special destinat acestui scop, conform prevederilor art. 10 din Regulamentul CE nr. 562/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 15 martie 2006 privind crearea unui cod comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulatii a persoanelor peste frontiere - Codul frontierelor Schengen."
15. La articolul 21, alineatul (3) se abroga.
16. Dupa articolul 30 se introduce un nou articol, articolul 31, cu urmatorul cuprins:
"Art. 31. - Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentele norme metodologice."
17. Anexa se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 1 la prezenta hotarare.
18. Dupa anexa nr. 1 se introduce o noua anexa, anexa nr. 2 "Conditii de eliberare a avizului prealabil de catre seful directiei teritoriale a politiei de frontiera competente sau de catre seful structurii de coordonare a punctelor de trecere aeroportuare si obligatiile persoanelor avizate", avand cuprinsul prevazut in anexa nr. 2 la prezenta hotarare.
PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
---------------
p. Ministrul internelor si reformei administrative,
Paul Victor Dobre,
secretar de stat
p. Ministrul afacerilor externe,
Anton Niculescu,
secretar de stat
Departamentul pentru Afaceri Europene,
Aurel Ciobanu-Dordea,
secretar de stat
Ministrul economiei si finantelor,
Varujan Vosganian
Bucuresti, 20 august 2008.
Nr. 896.
_____
Nota Avocatnet.ro:
-Anexele 1-2 ale HG nr. 896/2008 vi le prezentam ca fisier atasat.
Comentarii articol (0)