Guvernul a modificat, printr-o Hotarare adoptata in sedinta de miercuri, normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta nr. 105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei.
Potrivit noilor prevederi, se reglementeaza trecerea frontierei de stat prin alte locuri decat prin punctele de trecere a frontierei in regim de trafic international. Se precizeaza ca trecerea peste frontiera de stat se poate face si prin alte locuri decat prin punctele de trecere deschise traficului international si punctele de mic trafic – stabilite in Anexa 1 a proiectului de Hotarare de Guvern - cu respectarea prevederilor Regulamentului (EC) nr.562/2006.
Astfel, conform actului legislativ comunitar, se poate permite trecerea frontierei externe prin alte locuri decat cele prevazute de lege in urmatoarele situatii:
(a) in cazul navigatiei de agrement sau in cazul pescuitului de coasta;
(b) in cazul marinarilor care coboara pe tarm pentru a stationa in zona portului in care sunt ancorate ambarcatiunile acestora sau in localitatile adiacente;
(c) pentru persoane sau grupuri de persoane, in cazul in care exista o cerere de natura deosebita, sunt in posesia permiselor cerute de legea nationala si nu exista nici un conflict de interese in ceea ce priveste ordinea publica si securitatea interna a statelor membre;
(d) pentru persoane sau grupuri de persoane in cazul unor situatii de urgenta neprevazute.
Actul normativ contine situatia nominala a punctelor de trecere a frontierei de stat a Romaniei si a zonelor libere.
Totodata, Hotarea de Guvern adoptata miercuri prevede competentele de avizare a activitatilor ce urmeaza a fi derulate in punctele de frontiera (altele decat cele legate de efectuarea controlului specific), respectiv:
a) Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, prin structura de coordonare a punctelor de trecere aeroportuare - pentru activitatile ce urmeaza a se desfasura in punctele de trecere a frontierei organizate in aeroporturile deschise traficului international;
b) Directiile teritoriale ale Politiei de Frontiera - pentru activitatile ce urmeaza a se desfasura in punctele de trecere a frontierei rutiere, portuare sau feroviare, aflate in zona de competenta a acestor structuri.
O alta modificare introdusa de actul normativ adoptat de Guvern consta in introducerea, in legislatia specifica, a notiunii de frontiera interna, avandu-se la baza conceptul prevazut de Conventia de punere in aplicare a Acordului Schengen.
Astfel, se prevede ca, la data stabilita prin decizie a Consiliului Uniunii Europene, se vor elimina controalele la frontierele interne si in aeroporturile ori porturile deschise traficului international pentru persoanele, marfurile si serviciile apartinand statelor membre spatiului Schengen. Aceste prevederi vor intra in vigoare la data aderarii Romaniei la spatiul Schengen.
Comentarii articol (0)