Art. 1. - (1) Structurile de primire turistice, indiferent de forma de proprietate si organizare, se clasifica in functie de caracteristicile constructive, de calitatea dotarilor si a serviciilor prestate.
(2) In scopul protectiei turistilor serviciile de cazare si alimentatie publica se asigura numai in structuri de primire turistice clasificate.
(3) Prin structuri de primire turistice clasificate, in sensul prezentei hotarari, se intelege orice constructii si amenajari destinate, prin proiectare si executie, cazarii sau servirii mesei pentru turisti, impreuna cu serviciile specifice aferente.
(4) Structurile de primire turistice includ:
a) structuri de primire turistice cu functiuni de cazare turistica: hoteluri, hoteluri - apartament, moteluri, hoteluri pentru tineret, hosteluri, vile turistice, cabane, bungalouri, sate de vacanta, campinguri, apartamente sau camere de inchiriat in locuinte familiale ori in cladiri cu alta destinatie, nave fluviale si maritime, pensiuni turistice si pensiuni agroturistice si alte unitati cu functiuni de cazare turistica;
b) structuri de primire turistice cu functiuni de alimentatie publica: unitati de alimentatie din incinta structurilor de primire cu functiuni de cazare, unitati de alimentatie publica situate in municipii, pe trasee si in statiuni turistice.
Art. 2. - (1) Clasificarea structurilor de primire turistice se face de catre Ministerul pentru Inteprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale care elibereaza certificatul de clasificare.
(2) Operatorul economic proprietar sau administrator de structuri de primire turistice va solicita Ministerului pentru Inteprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale clasificarea acestora cu minimum 60 de zile inainte de darea lor in folosinta.
(3) In termen de 60 de zile de la data inregistrarii cererii Ministerul pentru Inteprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale va efectua verificarile necesare si va elibera certificatul de clasificare. In cazul in care nu sunt indeplinite criteriile pentru categoria minima de clasificare, Ministerul pentru Inteprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale va comunica operatorului economic motivul pentru care structura de primire turistica nu poate fi clasificata.
(4) In situatia in care s-au modificat conditiile care au stat la baza acordarii clasificarii, operatorul economic este obligat sa solicite o noua clasificare a structurii de primire turistice in cauza in termen de 30 de zile de la aparitia modificarilor.
Art. 3. - (1) Certificatele de clasificare eliberate vor fi preschimbate din 3 in 3 ani. Operatorul economic va solicita preschimbarea certificatului cu cel putin 60 de zile inainte de expirarea termenului de 3 ani de la emiterea acestuia.
(2) In termen de 60 de zile de la data inregistrarii cererii operatorului economic de preschimbare a certificatelor de clasificare Ministerul pentru Inteprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale va proceda la reverificarea structurii de primire turistice in cauza si va elibera un nou certificat de clasificare, in masura in care sunt indeplinite criteriile minime de clasificare pentru categoria respectiva. In caz contrar structura de primire turistica va fi clasificata la un nivel inferior. Daca nu sunt indeplinite criteriile pentru categoria minima de clasificare, se procedeaza la retragerea certificatului de clasificare.
Art. 4. - Este interzisa functionarea structurilor de primire turistice fara certificate de clasificare, cu certificate de clasificare expirate sau cu o alta structura a spatiilor decat cea stabilita prin anexa la certificatul de clasificare.
Art. 5. - (1) Denumirea, tipul si insemnele privind nivelul de clasificare al structurii de primire turistice se expun la loc vizibil, in exteriorul cladirii, iar certificatul de clasificare, numarul de telefon al autoritatii centrale pentru turism si al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor se afiseaza vizibil si in mod lizibil, la receptie, in holul structurilor de primire turistice care nu dispun de receptie si in spatiul de la intrare in saloanele de servire a mesei, pentru a fi cunoscute de turisti.
(2) Certificatul de clasificare si anexa acestuia privind structura spatiilor se pastreaza, in permanenta, in structura de primire turistica in cauza, pentru a fi prezentate organelor de control abilitate.
Art. 6. - Criteriile de clasificare a structurilor de primire turistice se stabilesc de Ministerul pentru Inteprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale prin norme metodologice**) in termen de maximum 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari si vor fi publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
___________
**) In prezent este in vigoare Ordinul ministrului pentru inteprinderi mici si mijlocii, comert, turism si profesii liberale nr. 636/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 379 si 379 bis din 19 mai 2008, care a abrogat Ordinul ministrului turismului nr. 510/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 582 bis din 6 august 2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 7. - In scopul protectiei turistilor si al alinierii la standardele europene privind calitatea serviciilor operatorii economici proprietari sau administratori de structuri de primire turistice au obligatia sa asigure ca activitatea acestor structuri sa se desfasoare cu respectarea urmatoarelor reguli de baza:
a) mentinerea grupurilor sanitare in perfecta stare de functionare si curatenie;
b) furnizarea apei calde la grupurile sanitare si in spatiile de productie din structurile de primire turistice unde acest criteriu este obligatoriu, potrivit normelor mentionate la art. 6;
c) asigurarea unei temperaturi minime de 18C in timpul sezonului rece in spatiile de cazare si de servire a mesei;
d) detinerea autorizatiilor: sanitara, sanitar-veterinara, de mediu si de prevenire si stingere a incendiilor - PSI, in cazul unitatilor pentru care, potrivit legii, este obligatorie obtinerea acestora;
e) incetarea programelor artistice, a auditiilor muzicale, video, TV, organizate in aer liber, in constructii deschise, cum sunt cele care nu au toate laturile si acoperisul izolate fonic, precum si in constructii provizorii, cum sunt corturile, terasele acoperite si alte asemenea, incepand cu ora 1,00 noaptea pana la ora 8,00 dimineata, de catre structurile de primire turistice cu functiuni de alimentatie publica;
f) functionarea structurilor de primire turistice numai in cladiri salubre, cu fatade zugravite si bine intretinute;
g) evitarea poluarii fonice, in sensul respectarii nivelului maxim de zgomot stabilit prin reglementari specifice;
h) respectarea reglementarilor legale in vigoare ce privesc activitatea desfasurata prin structura de primire turistica;
i) expunerea la loc vizibil a firmei cu denumirea si tipul unitatii si insemnele privind categoria de clasificare.
#PAGEBREAK#
Art. 8. - (1) Certificatul de clasificare si autorizatia de functionare se retrag de catre personalul de specialitate al Ministerului pentru Inteprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale atunci cand nu sunt respectate una sau mai multe din regulile stabilite la art. 7.
(2) Restituirea certificatului de clasificare retras se va face dupa ce personalul de specialitate al Ministerului pentru Inteprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale constata remedierea deficientelor semnalate.
(3) Ministerul pentru Inteprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale va publica, periodic, lista cuprinzand structurile de primire turistice carora le-au fost retrase certificatele
Art. 9. - Ministerul pentru Inteprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale va proceda la declasificarea structurilor de primire turistice in situatia in care constata nerespectarea criteriilor avute in vedere la clasificare, altele decat cele prevazute la art. 7.
Art. 10. - Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
a) desfasurarea activitatii in structuri de primire turistice neclasificate, cu certificate de clasificare expirate sau cu o alta structura a spatiilor decat cea stabilita prin certificatul de clasificare, dupa depasirea termenelor prevazute la art. 2 si 3;
b) nerespectarea criteriilor care au stat la baza clasificarii;
c) neafisarea numarului de telefon al Ministerului pentru Inteprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale si al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor;
d) inscrierea unor informatii false privind tipul structurii de primire turistice si nivelul de clasificare in materialele de promovare, pe firme sau pe insemnele prevazute la art. 5;
e) continuarea desfasurarii activitatii in structura de primire turistica dupa retragerea certificatului de clasificare sau refuzul prezentarii, la solicitarea organelor de control, a documentelor de clasificare;
f) nerespectarea prevederilor art. 7 lit. e);
g) impiedicarea sub orice forma a persoanelor imputernicite de a-si exercita atributiile de serviciu legate de aplicarea prezentei hotarari;
h) nerespectarea prevederilor art. 7 lit. g).
Art. 11. - Contraventiile prevazute la art. 10 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) faptele prevazute la lit. c), cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
b) faptele prevazute la lit. b), cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei;
c) faptele prevazute la lit. a) si d), cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei;
d) fapta prevazuta la lit. e), cu amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei;
e) faptele prevazute la lit. f), g) si h) cu amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei.
Art. 12. - Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre:
a) persoanele anume desemnate din cadrul Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale pentru contraventiile prevazute la art. 10 lit. a)-e) si g);
b) ofiterii si agentii de politie pentru contraventiile prevazute la art. 10 lit. f), g) si h).
Art. 13. - Dispozitiile art. 10 referitoare la contraventii se completeaza cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 14. - Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 601/1997 privind clasificarea structurilor de primire turistice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 279 din 16 octombrie 1997, cu modificarile ulterioare.
Comentarii articol (0)